Пиер Московиси вече вижда светлина в края на тунела за Гърция


Пиер Московиси вече вижда светлина в края на тунела за Гърция
Снимка: Европейски парламент

2450

Пред Гърция е "светлината в края на ограниченията" в икономиката й, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Той също така определи реформите, наложени на Атина от кредиторите, като "прекалено сурови", но "необходими".

"Гърция беше обхвана от невероятна икономическа и финансова буря“, каза Московиси за френското радио "Интер" преди посещението си в Атина за разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас във връзка с евентуално облекчаване на дълга, предаде БГНЕС.

"Днес нещата са много, много по-добре“, каза Московиси, отбелязвайки, че икономиката на страната започва да расте отново, безработицата намалява, а кредитният рейтинг се подобрява. "Трябваше да създадем условията на доверие (за инвеститорите), което беше направено. Беше ли прекалено сурово? Може би. Беше ли също така необходимо? Също така да", каза той.

Знак за подобряването на икономическото състояние на Гърция са прогнозите за икономически растеж от 2,1% за тази година. За сравнение през 2016 година не се очакваше никакъв растеж. В същото време спад с 1,9% бележи и безработицата, която обаче остава много висока - 21,7% през април.

Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) одобри едногодишна програма за заем от 1,8 млрд. долара за Гърция, за която се съобщава, че се готви отново да излезе на пазара на акции. От МВФ обаче заявиха, че няма да отделят повече средства докато еврозоната не се съгласи да намали дългът на страната от 314 млрд. евро.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички