Пияни шофьори са причинили над 1300 пътни произшествия у нас за 8 г.

Пияни шофьори са причинили над 1300 пътни произшествия у нас за 8 г.
Източник: БГНЕС

За период 2011 – 2018 г. са регистрирани над 1300 пътно-транспортни произшествия в България с участие на водач на превозно средство с над позволеното ниво на съдържание на алкохол в кръвта. Това съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението пътищата“ Малина Крумова по време на конференцията „SMART политики за превенция на шофирането под въздействие на алкохол“, съобщиха от пресцентъра на институцията. 

По думите ѝ през миналата година са установени над 10 хил. водачи управлявали превозно средство след употреба на алкохол, но в допустимите от закона граници. За същия период 8 хил. са били нарушителите употребявали с над 0.5 промила алкохол в кръвта. „Трябва да работим повече, за да обясним на хората, че това, че законът разрешава минимална граница, не означава, че е безопасно да шофират след като са употребили, дори минимално количество алкохол“, посочи тя.

Масирана акция на контролните органи в рамките на TIPSOL е била осъществена през миналия месец, като само за седмица са проверени над 20 хил. шофьора, от които повече от 200 са управлявали МПС с наднормено количество алкохол в кръвта, стана ясно от нейното изказване. “За съжаление расте и броят на водачите управляващи превозни средства след употреба на наркотични вещества“, допълни Малина Крумова и акцентира, че само при цитираната акция нарушителите са били близо 50.

Около 25% от всички пътни инциденти в Европа са свързани с употреба на алкохол. Това съобщи Матю Болдуин, заместник-генерален директор на ГД „Мобилност и транспорт“ и координатор на високо ниво на ЕК по въпросите на пътната безопасност.

По думите му при транспортни произшествия всяка година в света загиват 1,3 млн. души, а в Европа – около 25 хил. души.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.