Пирея - врата на Китай към Европа


Пирея - врата на Китай към Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

3451

Китай е арендатор на по-голямата част от пристанището на Пирея. Гърция обаче трябва да приватизира две трети от пристанищния комплекс. Пекин също има апетити към него.

Много кораби стоят на котва в пристанището на Пирея. Огромни кранове разтоварват стоките на кейовете. На крановете е изписано фирменото лого на най-голямото китайско параходство "Cosco". От 2009 година насам държавният китайски концерн ползва под аренда най-голямата част от контейнерния терминал на пристанищния комплекс. Гръцката държава е дала пристанището под аренда за срок от 35 години.

"Годишно тук се обработват почти 3 милиона контейнери - двойно повече, отколкото през 2007 година", казва Тасос Вамвакидис, мениджър на дъщерната на "Cosco" фирма PCT, която управлява пристанищния комплекс. "Когато разширим кей №3, ще имаме капацитет за 6,2 милиона стандартни контейнера. Ако прибавим и този на държавния кей, ще обработваме над 7 милиона контейнера годишно. Тогава Пирея ще бъде номер едно в Средиземно море", допълва той.

Досега китайците са само арендатори, но това може бързо да се промени, защото гръцката държава трябва да продаде две трети от пристанищния комплекс. Това е едно от основните изисквания на европейските кредитори.

Врата към Европа?

"Трябва да видим, дали сегашните управляващи ще следват плановете на предишното правителство или ще вземат друго решение. Надявам се те да се убедят, че приватизацията е нещо полезно за Гърция", казва Вамвакидис. Пекин също е заинтересован от приватизацията - основно поради стратегически съображения: Пирея е в непосредствена близост до Суецкия канал и за китайците тя е врата към Европа. Вамвакидис обаче вижда също и много предимства за Гърция: "Китайците се грижат за това, Пирея да се утвърди като високо развито контейнерно пристанище. То ще привлече още повече фирми. От продажбата няма да спечели само "Cosco", а и Гърция.

Георгиос Гогос паркира ръждясалия си автомобил на кей №1, който е единствената част от пристанищния комплекс в ръцете на гръцката държава. "На 300 метра оттук е границата. Ние така ѝ викаме - оградата, която разделя пристанището на китайска и гръцка части." Гогос е генерален секретар на синдиката на пристанищните работници. И заедно с колегите си той се бори срещу "Cosco" още от 2009 година насам. "Оттатък няма истинско работническо представителство. Съществува сложна система с много подизпълнители. Няма никакви договорени правила за безопасност с работниците. Ясно е защо. "Cosco" действа по този начин, защото не се интересува от правата на работниците, а само от печалбата на фирмата", казва той. И наистина - в "Cosco" има уволнени работници, опитали се да основат производствен съвет. В момента се водят дела за неизплатени наднормени часове.

Неравностойна игра

Един самотен кран се движи по кей №1. На държавния контейнерен терминал няма много работа. "И нищо чудно", казва Гогос. "Китайците докопаха лъвския пай от едно здраво и успешно предприятие. Държавната фирма PPA винаги е била на печалба и никога не е била подкрепяна с пари на данъкоплатците. Тъкмо напротив. През 2005 година, когато тук имаше само един кей, фирмата имаше нетна печалба от 31 милиона евро. Тоест беше стабилно предприятие с възможности за разширение", допълва Гогос. Вместо това държавата даде пристанището под аренда и сключи лоша сделка, смята той.

От другата страна на китайско-гръцката "граница", в офиса на "Cosco" е седнал Вамвакидис и се усмихва покровителствено. Той също признава, че играта е неравностойна. "Трудно им е на гърците, знам. Но няма нищо невъзможно. Не е моя работа обаче да им казвам какво трябва да направят", заключава той.

Източник: Дойче Веле, www.dw.de

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички