Пламен Димитров става вицепрезидент на Международната организация по труда


Пламен Димитров става вицепрезидент на Международната организация по труда
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

5400

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе избран за вицепрезидент на юбилейната 108-ма сесия на Международната организация по труда (МОТ), която се провежда от 10 до 21 юни в Женева. Той ще представлява групата на работниците, съобщиха от КНСБ. Лидерът на синдиката е първият източноевропеец, който заема този пост.

Юбилейната сесия на МОТ фокусира вниманието на всички световни лидери, тъй като трябва да маркира 100-годишнината на организацията и да очертае посоките, в които ще се развива света на труда през следващото столетие.

Очаква се на конференцията да вземат участие френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел, както и руският премиер Дмитрий Медведев. С интерес се очаква и изказването на генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Пламен Димитров е член на Управителния орган на МОТ от 2014 г.

Конференцията избра швейцарският държавен секретар Жан-Жак Елмигер (Швейцария) за председател на 108-та сесия. Негови заместници, освен Димитров, ще бъдат Маргарида Роза Да Силва Изата – вицепремиер на Ангола и Жаклин Муго от Кения, която ще представлява работодателите.

„Приемам тази номинация като признание за България и за работата на КНСБ като цяло. Надявам се тази историческа конференция да донесе няколко големи новини за света на труда – Конвенция за насилието и тормоза на работното място и Доклад за бъдещето на труда, който да очертае накъде ще се развиваме през следващите 100 години. Това е огромна отговорност както за мен, като вицепрезидент на конференцията, така и за България, която ще бъде важен фактор по време на дискусиите“, коментира Пламен Димитров.

108-та конференция бе открита вчера с изказване на генералният директор на МОТ Гай Райдър. „Светът на труда е изправен пред най-важните и радикални промени от 100 години насам. Работодателите, синдикатите и правителствата трябва да намерят решение на тези предизвикателства“, обяви Райдър.

Президентът на Италия Серджо Матарела заяви: „Основата на много човешки права лежат в историята на МОТ. Те трябва да бъдат отстоявани, в името на човешкото достойнство“

Шведският министър-председател Стефан Льовен бе категоричен: Днес празнуваме силата на едно движение. Движение за достойни права срещу мизерията, наследена от окопите на Първата и Втората световна война. Това движение марширува към бъдещето за достойни работни места, уважение към човека и по-добър живот за всички на тази планета.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички