План на ЕК застрашава френските пристанища след Brexit

План на ЕК застрашава френските пристанища след Brexit
Източник: iStock/Guliver

Ксавие Бертран, губернатор на региона Кале в Франция, описва като „скандален и неприемлив“ плана на Европейската комисия (ЕК), който изключва френските пристанища от нов маршрут, свързващ Ирландия с континента, след Brexit.

Миналата седмица беше съобщено, че Еврокомисията е приела предложение за преразглеждане на маршрута на един от нейните стратегически транспортни коридори, което засяга милиарди евро от финансирането на инфраструктурата от Брюксел.

Новият маршрут ще свърже Дъблин и Корк с белгийските пристанища Зеебрюге и Антверпен, както и Ротердам в Холандия, за да насочи търговията директно от Ирландия към континентална Европа след Brexit, без да използва Великобритания като сухопътен мост. Комисията не обясни защо реши да изключи френските пристанища, но маршрутът е свързан със загриженост поради задръстванията в Северна Франция.

"Това е скандално и неприемливо решение", каза Бертран, губернатор на региона О дьо Франс в интервю за вестник The Telegraph. „Рискът от задръствания по пътищата, ако новите митнически проверки бъдат въведени след Brexit, е еднакъв във Франция, Белгия и Холандия. Защо нашите пристанища да бъдат дискриминирани? Европейската комисия трябва да преразгледа това и френското правителство трябва да реагира“.

Предложението на ЕК предстои да бъде одобрено от Европарламента и Съвета на Европа, а това зависи от изхода от преговорите за излизането на Кралството, доколкото то ще влезе в сила едва след като Великобритания бъде изключена от правилата на ЕС, които покриват финансирането на транспортни проекти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.