Планира се поскъпване на "синя" и "зелена" зона в София


Планира се поскъпване на "синя" и "зелена" зона в София
Снимка: Община Враца

6343

За да ограничи кошмарния трафик в София, Столичната община смята да заложи най-вече на драстичен ръст на цената на паркирането в центъра на града. Кметството счита ограничаването на колите в центъра за основен краткосрочен приоритет в осигуряването на устойчива градска мобилност и възнамерява да въведе нова червена зона за паркиране със силно рестриктивни правила и високи цени. Предстои разширение и увеличение на цените в синята и зелената зона. Цената в синята зона например трябва да стане 3 лв. на час при 2 лв. в момента, пише в. "Сега".

Това е записано в плана за осигуряване на устойчива градска мобилност до 2035 г., който се очаква да бъде гласуван днес от Столичния общински съвет. Планът съдържа и други обещавани от години мерки - като изграждането на буферни паркинги и нови велоалеи, които така и не се изпълняват за разлика от решенията за вдигане на цените на платеното паркиране.

Ограничаването на колите в центъра на столицата е водещ приоритет в плана, писа Mediapool, цитирайки документа. Една от идеите е да се въведе червена зона за паркиране в карето между бул. "Васил Левски", "Александър Дондуков" до бул. "Витоша", през "Алабин" и "Граф Игнатиев" обратно до бул. "Васил Левски". Паркирането там ще е ограничено до 1 час и ще е по-скъпо от това в синята зона. Не се съобщава каква цена следва да струва един час платен престой, нито кога точно ще се въведат новите ограничения.

Цената за паркиране в синята зона в краткосрочен план трябва да стане 3 лв. Тя ще се разрасне и ще погълне част от по-евтината в момента зелена зона, която на свой ред също ще се разшири и ще поскъпне. Зелени зони ще да има и в "Младост" - в района на Бизнес парка, както и в "Люлин" - в зоната около бул. "Панчо Владигеров". Ще се плаща и за паркиране на нови жълти места около обществени сгради. След първия или втория час платено паркиране цената за още престой ще бъде по-висока, за да се ограничи застояването на автомобилите.

Извън скъпото паркиране колите ще се ограничават и чрез забраната на движение по отделни улици. Предвижда се постепенно да се ограничи достъпът на автомобили по бул. "Цар Освободител", а към списъка на пешеходните улици ще бъде добавена и ул. "Съборна".

Срещу всички тези ограничения за шофьорите Столичната община пак обещава изграждане на буферни паркинги около центъра. Години наред това се оказва невъзможно, а политиката на общината по въпроса се ограничава с управление на милионите от синята и зелената зона. Сега се твърди, че за изграждането на нови буферни паркинги в центъра и кварталите трябва да бъдат осигурени 83 млн. лв. С тях щели да се подсигурят общо 7000 паркоместа.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички