Планът на Мей за Brexit не се хареса нито на ЕС, нито на Тръмп


Планът на Мей за Brexit не се хареса нито на ЕС, нито на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

1506

Т. нар. Бяла книга за излизане от Европейския съюз на правителството на Тереза Мей най-сетне беше публикувана, но моментално предизвика критики както от страна на ЕС, така и от страна на САЩ.

При пристигането си във Великобритания, американският президент Доналд Тръмп предупреди, че този план "ще убие" перспективата за споразумение за свободна търговия между САЩ и Обединеното кралство. Според Тръмп, планът предвижда Великобритания да се обърне към ЕС, а това "вероятно би убило споразумението" със САЩ.

"Бих казал, че Brexit е Brexit. Хората гласуваха, за да излязат, така че вярвам, че това ще направят те, но може би са поели различен маршрут. Не съм убеден, че са гласували точно за това", заяви Тръмп пред The Times.

Американският държавен глава беше посрещнат на летището от британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, което се счита като знак, че Тереза Мей дава приоритет на търговското споразумение в разговорите си с Тръмп, коментира Агенция "Фокус". Десетки хиляди протестираха срещу четиридневното му посещение на Острова. Заради очакваното недоволство, програмата на визитата на американския президент беше така направена, че през по-голямата част от нея той да се намира извън Лондон или изобщо извън градски части. За срещата му с кралицата беше избран не Бъкингамския дворец, а замъка Уиндзор, който се намира в предградията на британската столица; вместо на "Даунинг стрийт" за срещата с Мей беше определена отдалечената премиерска резиденция Чекърс; тържествената вечеря се проведе в замъка Бленхайм в графство Оскфордшир вместо в Бъкингамския дворец. Но днес, 13 юли, на "Спрете Тръмп" се очаква да отидат 60 000 души, а в центъра на Лондон ще се проведе "женски поход", който ще завърши на площад "Трафалгар", посочва БГНЕС.

Същевременно и групата за преговори на Европейския парламент заплаши, че ще наложи вето на план на Мей, ако няма "правоподобна политика" срещу налагането на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия. Британските представители в Брюксел заявиха, че засега нямат планове за нови предложения по отношение на границата, тъй като вече са предложили такова през миналия месец. Ирландският премиер Лео Варадкар също заяви, че няма да приеме споразумение за излизане без предпазителен план, което означава че Великобритания може да бъде блокирана и на ниво Европейския съвет.

Защо има недоволство от плана на Мей?

Специално реакцията на Тръмп касае явното желание на Тереза Мей Великобритания да остане близо до единния европейски пазар ще провали бъдещо търговско споразумение със САЩ. Съгласно плана, Обединеното кралство излиза от общия пазар, но 20% от стоките на Великобритания ще продължат да отговарят на пазарните стандарти на ЕС т.е. европейските правила ще продължат да действат в определена степен на британска територия. Реално Лондон предлага зона за свободна търговия например за селскостопанските продукти. Възможно е в бъдеще това да бъде променено, но подобен ход би навредил на британската търговия. Освен това – британските съдилища ще трябва да следват юрисдикцията на Европейския съд специално по тази тема, което предизвика моментални критики от твърдите застъпници на Brexit.

Друг спорен момент е фактът, че Мей иска Великобритания да продължи да събира мита за общия пазар на ЕС – за стоки, които са предназначени за там. Така Мей вярва, че ще бъде запазена „мека граница” между Ирландия и Северна Ирландия. Просто казано – ЕС ще изнесе някои свои митници на ирландската граница, което значи допълнителна работа за британските митници, които ще трябва да вършат и работата на европейските. Само че ЕС засега не проявява желание да позволи на трета държава де факто да контролира европейски митнически процес.

Великобритания иска и да остане в някои от европейските институции – например Европейската агенция по лекарствата и Европейската агенция по въздушна безопасност. Причината - да бъдат предотвратени колизии що се отнася до "чувствителни услуги и продукти". За целта Обединеното кралство ще продължи да отделя финанси – за членството си.

По отношение на принципа за свободно движение на хора в рамките на ЕС, бялата книга на Мей посочва, че щом Великобритания излезе, този принцип престава да действа. Британското правителство обаче е готово да договори с ЕС "реципрочни споразумения за мобилност", което предполага визови преференции за граждани на ЕС.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички