Планът на Тръмп да съкрати корпоративния данък в САЩ ще доведе до трилиони загуби


Планът на Тръмп да съкрати корпоративния данък в САЩ ще доведе до трилиони загуби
Снимка: Getty Images / Guliver

2756

Плановете на американския президент Доналд Тръмп да съкрати корпоративния данък в САЩ от 35% на 20% може да доведе до сериозни загуби в размер на от 3 до 7 трлн. долара в рамките на десетилетие. Това става ясно от доклад на неправителствената непартийна организация Комитет за отговорен федерален бюджет, цитиран от британския вестник The Guardian.

В текста се съобщава също, че мярката е малко вероятно да създаде обещаните нови работни места, пише БГНЕС.

Зад плана застава председателят на Камарата на представителите Пол Райън, според когото той трябва да бъде въведен до края на годината.

Според оценката на вашингтонския аналитичен център обаче съкращението не е необходимо, като в същото време ще бъде и прекалено скъпо. Докладът включва направена оценка на 92 публично търгувани корпорации, които са имали значителни приходи в периода 2008 – 2015 година. Според него тези корпорации вече се възползват от по-ниски ефективни данъци, плащайки по-малко от 20% от нетните си приходи на федералното правителство под формата на налози.

Тръмп и Райън считат, че по-ниските данъци ще помогнат за създаването на повече работни места, но докладът показва, че тези корпорации, които вече плащат по-ниски данъци, не са успели да създадат повече позиции в структурите си. Напротив - докато откриването на работни места в САЩ в частния сектор бележи ръст от 6% за период от седем години, то средно в тези 92 компании се наблюдава спад с 1%. Т.е. те създават работни места с по-бавни темпове в сравнение с икономиката, независимо че се радват на данъчни облекчения.

Проучването на Комитета за отговорен федерален бюджет следва подобно изследване на Института за данъчни и икономически политики, който е установил, че данъците, които плащат различни компании в САЩ, варират драстично. От разгледаните 258 компании в списъка Fortune 500 в периода от 2008 г. до 2015 г. 30 компании са платили ефективни данъци от 6,9%, а осем компании почти никакви данъци. В същото време в рамките на поне една година 100 компании не са платили никакви данъци.

От двете изследвания става ясно, че данъчните ставки нямат връзка със създаването на работни места, коментира The Guardian.

Междувременно днес (30 август) Доналд Тръмп започва своята обиколка на щатите, в рамките на която ще се опита да популяризира данъчната реформа сред американците.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички