Плащат до 100 лв. за предаване на скрап


Плащат до 100 лв. за предаване на скрап
Снимка: Actualno.com

2979

До 100 лв. на година в кеш ще могат да получават гражданите при предаване на отпадъци в пунктовете за скрап. Това реши парламентът при гласуването на второ четене на част от текстовете в Закона за управление на отпадъците.

Досега разплащанията ставаха изцяло от банков път. Сумите над този лимит от 100 лева обаче ще продължават да се превеждат по сметка. По време на дебатите се чуха предложения от страна на опозицията, този лимит да бъде увеличен до 500 лева. От ГЕРБ обаче не се съгласиха с тази идея.

Депутатът Станислав Иванов обясни, че за 100 лева могат да се върнат около 500 килограма отпадъци, а 500 лева означава отпадъци за пет тона, като в това число не са включват печки, перални и хладилници, а за чист скрап. Именно затова той призова границата да остане 100 лева, за да „не се отваря кутията на Пандора”.

Парламентът прие още общинските площадки за предаване на отпадъци ще се експлоатират самостоятелно от общината или чрез сключване на писмен договор с лице, притежаващо разрешение за извършване на тази дейност. За площадките, които се осигуряват и експлоатират самостоятелно от общината, няма да се изисква да са разположени само в промишлени зони и извън града.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички