Плевнелиев: Изказвания на Радев отблъскват инвеститорите


Плевнелиев: Изказвания на Радев отблъскват инвеститорите
Снимка: БГНЕС

2377

Тежките думи от страна на президента Румен Радев пречат на чуждестранните инвестиции. Това заключение направи бившият държавен глава Росен Плевнелиев по адрес на наследника си Румен Радев.

Според Плевнелиев, постоянното натякване на Радев колко сме корумпирани плаши чуждите инвеститори. Същевременно бившият президент подкрепи думите на Радев да се бръкне в офшорните сметки на политици, но посъветва държавният глава да погледне БСП и припомни как прокуратурата извадила пример за червен политик с офшорни сметки (бел. ред. – Елена Йончева, която е обвинена в пране на пари през офшорна компания). Защо президентът не се дистанцира от такива хора, продължи Плевнелиев пред Нова телевизия и най-сетне посочи името на Йончева.

Да, има "Апартаментгейт", но в ГЕРБ се направи опит не този проблем да бъде отложен и замаскиран, а да бъде решен – с оставки, каза още Плевнелиев, но видя в думите на Радев за влизане в затвора сигнал за диктатура, защото не било негова работа да го казва.

Според Плевнелиев Румен Радев не работи за върховенството на правото и даде пример с Крим – как като встъпил в длъжност, Радев заявил пред френска телевизия, че като руският президент Владимир Путин е забил знамето в Крим, значи е негов. Много чуждестранни инвеститори са ме питали за това противоречие, добави бившият президент.

Необходим е баланс – държавен глава, който да посочи проблема с корупцията, да помогне на институциите да си вършат работата. Защо държавният глава не посочи доброто в България, заяви Плевнелиев. "Всеки път, когато говори за позициите на България на международно ниво, той казва колко сме бедни и корумпирани", настоя Плевнелиев.

Относно завода на Volkswagen бившият президент обяви за "доста манипулативно" изявлението на Радев относно това как бил поканил специално германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, за да можело до големите германски медии да стигне посланието, че България е надеждна и перспективна икономическа дестинация. "Фактите са други, обществото трябва да ги знае – от година се водят тези преговори, екипите са от по 100 души, министър-председателят Бойко Борисов е провел десетки разговори, включително с Ангела Меркел, вицепремиерът Томислав Дончев следи всеки ден процеса. Инвеститорът от ден първи каза "не го политизирайте", обясни Плевнелиев. „Очаквах пробив, но той не се случи досега”, подчерта бившият президент.

Във Волфсбург днес има заседание на Надзорния съвет на Volkswagen, утре на Общото събрание – има вероятност за решение. Обадих се на премиера да остане на сегашната си позиция – като представител на Автомобилния клъстер, завърши Плевнелиев и поиска Радев да посочи всички хора, които работят за това Volskwagen да дойде в България и да ги поздрави.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички