Пловдивска област е първенец по жертви при катастрофи

Пловдивска област е първенец по жертви при катастрофи
Източник: БГНЕС

Намалява броят на жертвите на пътя у нас. През 2018 година има 75 смъртни случая по-малко, отколкото през 2017 година. Това поне показва официалната статистика на МВР, за която обаче многократно е имало съмнения доколко е достоверна – най-вече заради това как се включват в статистиката починали от травми не на местопроизшествието, а на по-късен етап.

Миналата година са починали 607 души заради катастрофи. Това е и положителен рекорд за последните 5 години.

Тревожен факт е, че сред загиналите има много пешеходци – 115 души. Макар по официална статистика пряката вина за инцидент на пътя да е на пешеходец в 0,77% от регистрираните случаи, тежкият край при такива случаи изглежда почти неизбежен.

Най-смъртоносното място в България си остава област Пловдив. Преди изготвянето на официалната статистика за цялата минала година вече е ясно, че до ноември включително в Пловдивска област са станали 863 тежки катастрофи. За сравнение в Столична община, която е на второ място, тежките сблъсъци на пътя са с над 100 по-малко – 749. Варна е трета, с 665 катастрофи. На дъното на незавидната класация са Перник (48 катастрофи), Търговище (55) и Ямбол (66).

Огромният брой катастрофи в Пловдивско е довел до смъртта на 70 души. В София са загинали 48 души, а във Варна – 45 т.е. там по-често тежките катастрофи са били смъртоносни, отколкото в София. Най-малко загинали след катастрофа има в област Кърджали – 3 души, в Кюстендил – 4 души, и в Смолян – също 4 души.

Пред в. "Труд" ръководителят на КАТ Росен Рапчев коментира, че през миналата година са издадени 76 000 електронни фиша и че засиленият контрол на пътя дава положителни резултати.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.