По-евтин роуминг за Западните Балкани още от лятото

По-евтин роуминг за Западните Балкани още от лятото
Източник: Thinkstock

Роумингът няма как да отпадне. Нашата цел е намаляване цените му за страните от Западните Балкани. Още това лято операторите ще предложат пакети данни, които да бъдат значително по-евтини. Това стана ясно от думите на българския еврокомисар с ресор "Дигитализация" Мария Габриел в ефира на БНТ по темата с разликите в цените на роуминг услугата в страните от ЕС и Западните Балкани.

За първи път лидерите на шестте западни страни ясно заявиха подкрепа за стартиране на цифрова програма за Западните Балкани. Трябва да има конкретни мерки, като намаляване на таксите за роуминг и модернизиране на публичния сектор, коментира Габриел.

Искаме перспектива за младите в региона, искаме те да могат да комуникират свободно с всички свои връстници в Европа. Ще има програма за безжичен интернет и за Западните Балкани, която да стартира в края на 2019 г.

Увеличаваме двойно средствата за програма "Еразъм" и инвестициите в младите хора. Другата добра новина е, че за първи път имаме цифрова програма с бюджет 9 млрд. евро за инвестиции в изкуствен интелект, в суперкомпютри и в киберсигурност. Имаме 100 млрд. евро и за програмата "Хоризонт 2020", поясни еврокомисарят и отбеляза, че като приоритети също така остават сигурността, миграцията и отбраната на Съюза.

Искам да запазя в центъра на всичко, което правим, човека. Затова е много важно да инвестираме в умения. България е регионален лидер. България има най-висок ръст за последните години в сектора на комуникационните и информационните технологии. Защитата на личните данни е ценност за нас и от 25 май влиза в сила новия регламент за защита на личните данни, припомни българският еврокомисар.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.