По-евтиният газ ще върне пари на бизнеса, но дали и на хората?


По-евтиният газ ще върне пари на бизнеса, но дали и на хората?
Снимка: БГНЕС

6118

Намаляването на цената на руския газ с 40% се равнява на 300 млн. лв. годишно, това ще се отрази на парното, електроенергията и стоките за масово потребление. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делан Добрев.

"Част от тези средства ще останат във фирмите, които ще могат да ги използват за инвестиции и вдигане на заплати", каза Добрев.

Политикът от ГЕРБ уточни, че на бизнеса ще бъдат върнати директно пари, а от това ще спечелят и гражданите. Предстои КЕВР да реши дали ще бъдат върнати пари и на потребителите, но вероятността е малка.

"По отношение на топлофикациите, има два начина – да се промени цената със стара дата и всеки да има да получава обратно средства, или тази цена да бъде сметната в цената за напред. Това ще го прецени регулаторът. Според мен, по-лесно е да се определи нова цена, отколкото на всеки един да се изчислява 50 лв., 15 лв. и т.н.", коментира бившият министър.

По думите му възстановените на бизнеса средства ще подобрят ликвидността на компаниите, както конкурентоспособността им, защото ще се намалят разходите.

"Чух анализи на някои хора, които са се самопровъзгласиха за енергийни експерти, защото нямат един ден трудов стаж в енергетиката. Те твърдят, че българската цена все още е по-скъпа. Тя е по-скъпа, ако се гледате газа в танкера, обаче не е по-скъпа от тази, ако бъде разтоварена и стигне до България", коментира Добрев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички