По-малко български младежи отиват в чуждестранни университети

По-малко български младежи отиват в чуждестранни университети
Източник: Getty Images / Guliver

Тенденцията българи да кандидатстват в чуждестранно висше учебно заведение бележи спад. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде "Дарик".

Малко над 6000 са желаещите да учат извън страната през 2018 година. През 2017-а този брой е бил 8000. Данните са на базата на издадените от просветното министерство необходими за кандидатстване документи.

Вълчев заяви още, че специалисти с подходящо образование ще могат да станат учители, без да се налага да получат нова диплома за висше образование. Те само ще трябва да придобият педагогическа квалификация, преди да влязат в класните стаи. Най-голям дефицит на учители има по математика и физика.

Учители с една специалност ще могат да преподават и друга. Например - учител по история ще може да взема часове по философия или религия, като по този начин на места ще бъдат запълнени нормативите.

На въпрос кога името на Македония ще бъде променено на Северна Македония в българските учебници, министърът каза, че това ще се случи, след като изтече тригодишния цикъл за учене от сегашните.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.