По случая "Белене" ще има още обвиняеми, заканиха се от Прокуратурата


По случая "Белене" ще има още обвиняеми, заканиха се от Прокуратурата
Снимка: БГНЕС

2041

Не е изчерпан кръгът на обвиняеми лица по случая АЕЦ „Белене” по това досъдебно производство. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в отговор на въпрос дали да се очакват още обвинения по казуса АЕЦ „Белене”, предаде БГНЕС.

По-рано днес бившият министър от времето на Тройната коалиция Петър Димитров стана поредния обвиняем за неизгодна сделка, свързана с атомната централа.

На журналистически въпрос как сега се е стигнало сега до обвинение, след като е имало разследване за същото нещо от градската прокуратура, което е било прекратено поради липса на доказателства, Арнаудова обясни, че онова досъдебно производство не е разследвало този въпрос.

Днешното обвинение на Димитров е резултат на друго разследване, което е започнало през 2014 г. по данни от други разследвания и информация от МВР. След припомняне, че за тази сделка е подаден сигнал от Комисията за финансов надзор още преди време, Арнаудова обясни, че кога да повдигне обвинение прокуратурата решава според обема събрани доказателства. Сега прокурорите били убедени, че има достатъчно доказателства.

Попитана за мнението на Петър Димитров, че е привлечен като обвиняем заради предстоящите избори, тя заяви, че е негово право да интерпретира нещата, както прецени, но прокуратурата се водела от доказателствата.

Тя допълни, че на прокурорите е било необходимо повече време, за да установят кои са виновните лица.

Според разследването сделката е неизгодна, тъй като имуществото на дружеството било на стойност по-висока от 164 785 000 евро, а на практика е продадено на половин цена и държавата е поела неразумни разходи.

България не е получила стойността по договор (тези 164 785 000 евро), тъй като изпълнителните директори на НЕК са се съгласили разходите за доставката да е за сметка на българското дружество и така са загубени 77 172 475 евро, обясни Арнаудова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички