Под 1% от аптеките в България са денонощни

Под 1% от аптеките в България са денонощни
Източник: iStock/Guliver

Денонощните аптеки продължават да намаляват. Броят им вече падна под 1%. В София те са най-много. Колко точно обаче - не е ясно. Данни липсват за цялата страна, казват отговорните институции.

Според регистър, който вече е изгубил актуалност, денонощни са под 1% от всички аптеки у нас - или около 30 цяла България, посочва bTV. Вече 10 години над 30 000 души в Нова Загора нямат денонощна аптека. Такава няма и да има, смята Стоянка Кавръкова, фармацевт от 40 години. В тази ситуация семействата с малки деца се стараят да се презапасяват. Заради липсата на денонощна аптека Спешна помощ търсят и пациенти, които могат да се лекуват вкъщи.

Никой не знае колко са градовете в тази ситуация. Данни има само за аптеките с договор с НЗОК. Дори в София, където денонощните аптеки са около 20, според данни на Здравната каса недостигът е осезаем и дори стават опашки.

От Здравното министерство обясниха, че регистър на денонощни аптеки няма, защото собствениците не са длъжни да уведомяват дали работят на 24-часов режим. Фармацевтите обясняват, че за да поддържат денонощна аптека, на практика работят на загуба. Дори и в големите градове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.