Подадоха иск срещу ВТБ "Капитал" в лондонски съд заради сделката за "Виваком"


Подадоха иск срещу ВТБ "Капитал" в лондонски съд заради сделката за "Виваком"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5195

Дъщерното дружество от Великобритания на руската държавна банка ВТБ - ВТБ "Капитал", ще се изправи пред Лондонския Върховен съд заради продажбата на "Българска телекомуникационна компания" (БТК) с търговско име "Виваком".

Компаниите Empreno и LIC Telecommunications Sarl (LICT) на руския бизнесмен Дмитрий Косарев са подали миналата седмица в Лондон правен иск, се казва в прессъобщение. Започналото правно производство във Върховния съд в Лондон срещу "ВТБ Капитал", клон във Великобритания на Руската държавна банка, е за "за предполагаемо незаконно изземване и продажба на компанията на свързана страна."

"Подаването на жалба пред Висшия съд е основен крайъгълен камък в нашата продължаваща борба за осигуряване на подходяща компенсация от "ВТБ Капитал" за това, което ние разглеждаме като отвратителен опит да продаде незаконно "Виваком" на свързана страна за грубо намалена сума. Ние очакваме щетите ни да бъдат най-малко 250 млн. евро", казва говорител на Косарев.

Същевременно адвокати, представляващи Косарев, също са представили наказателна жалба до Службата срещу крупни измами (СКИ), което се смята, че може да забави самата сделка по смяната на собствеността на "Виваком" или да доведе до отмяна на търга по продажбата.

Actualno.com припомня, че през ноември бизнесменът Спас Русев спечели търга за "Виваком" с оферта за 330 млн. евро. До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ Капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка "Виваком". Косарев още тогава изяви претенции за собственост на телекома и обяви, че продажната е незаконна. Той претендира за 43% от акциите на "Виваком", като Empreno притежава 100% от акциите на компанията LICT, която от своя страна владее 43% от акциите на българския телеком.

Според жалбата пред СКИ, "ВТБ Капитал" непочтено са присвоили дяловете на LICT в Inter V Investment Sarl (InterV), дружество майка на "Виваком", чрез заговор с трета страна, за да могат да блокират достъпа на собствениците до компанията. Лицата, посочени в жалбата пред СКИ, са Ник Хът (главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал AД"), Алексей Яковитски (глобален изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" и изпълнителен директор на "ВТБ Капитал Холдинг (Русия)) и Юрий Соловьов (заместник-председател на Управителния съвет на "ВТБ Банк" АД и председател на Борда на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг (Русия)). След ефективното поемане на контрола на компанията, ВТБ бързо е започнала процеса на продажбата на свързано лице при грубо намалена цена, като по този начин е нанесла значителна финансова вреда на законните собственици, казват представителите на Косарев.

В същото време в жалбата пред съда се твърди, че ВТБ Капитал умишлено е възпрепятствала InterV от рефинансиране на заем от 150 мил. евро от инвестиционната банка. След това продала акциите на InterV във Виваком, които са били използвани като обезпечение по кредита, "на смешна цена на свързана страна" и по този начин е нарушила споразумение за спиране на враждебно поглъщане.

"ВТБ Капитал" продава акциите на компания на бизнесмена Спас Русев, като Косарев смята, че продажбата е проведена чрез фиктивен търг, без подходящо уведомление и в опит да се прикрие продажбата, за да се блокират други участници в търга и да се гарантира, че Русев е в състояние да получи компанията далеч под пазарната стойност. Според жалбата пред Върховния съд са били направени неадекватни или недостатъчни опити за оповестяване на предполагаемия търг, така че да се привлекат разумен брой заинтересовани участници и "ВТБ Капитал" конкретно и упорито отказвала да предостави на Empreno и LICT нужната информация, за да може да рефинансират заемите си с "ВТБ Капитал" и да участват в наддаване за акциитена InterV. Освен това в жалбата се казва, че е бил предоставен неправилен или недостатъчно дълъг период на предизвестие преди предполагаемия търг, за да се даде възможност на заинтересованите участници в търга да се подготвят и извършват надлежен преглед на книжата.

Според Косарев Спас Русев, е свързано лице и дългогодишен сътрудник на "ВТБ Капитал", а крайната продажна цена 330 000 000 евро, договорена за акциите на InterV, е грубо намалила стойността им и представлява значително намаление със 143 000 000 евро на конкурентната оферта от CVC Capital Partners Limited. Според ищеца ВТБ е възпрепятствала стъпките, предприети от Empreno да разследва неправомерното й поведение, като отказвала да предостави необходимата информация и документи.

Властите в Русия също възнамерявали да започнат наказателно разследване срещу неидентифицирани лица във връзка с продажбата на "Виваком".

В началото на януари тази година КЗК разреши придобиването на "Виваком" от страна на Спас Русев. С него се даде всъщност позволение "Вива телеком Люксембург" да придобие контрол върху "ИнтерВ инвестмънт", което е собственик на най-големия български телеком. Очакваше се сделката да приключи до март, но по информацията на в. "Банкеръ" "ВТБ Кепитъл" е решила да удължи до 10 март срока за погасяването на заема, заради който бе извършена продажбата. Отварянето на нова възможност за изплащане на дълга също може да доведе до отмяна на търга и запазване на досегашната собственост в телекома. "ВТБ Кепитъл" държи над 33% в БТК.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички