Подценяването на риска от падане - най-честа причина за инцидентите в строителството

Подценяването на риска от падане - най-честа причина за инцидентите в строителството
Източник: Thinkstock/ Guliver

Подценяване на риска падане от височина е причина за половината от тежките инциденти на работното място в строителството, които почти винаги водят до трайна неработоспособност или до смърт. Това показва анализ на контролната дейност на Главна инспекция по труда.

Необезопасени скелета, отвори в конструктивни елементи и контури на етажни плочи на строителните обекти и неизползване на лични предпазни средства са сред най-честите нарушения, установявани в сектора. В същото време тези нарушения са основната причина за падане от височина при извършване на строително-монтажни работи.

През 2018 г. ИА ГИТ е разследвала 20 бр. инциденти в резултат от падане от височина, от които 10 бр. са били със смъртен изход.

Данните за трудовите инциденти на Инспекцията по труда не са идентични с тези на НОИ за трудовия травматизъм, тъй като контролните органи на Агенцията участват в разследването само на част от трудовите злополуки от една страна. От друга – проверяват и инциденти с лица, които нямат осигуряване за риска трудова злополука и съответно не се признават за злополуки. Една от причините инцидент да не бъде признат за трудова злополука е липсата на трудов договор. За да бъдат гарантирани трудовите и осигурителните права на работещите, те не трябва да се съгласяват да работят без сключен писмено и регистриран в Националната агенция за приходите трудов договор.

Инспекцията по труда разследва и инциденти със собственици на дружества и управители, които също не се признават за трудови злополуки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.