Подем в Италия и Испания "събуди" бизнес активността в еврозоната

Подем в Италия и Испания събуди бизнес активността в еврозоната
Източник: Getty Images / Guliver

И през месец април, както и през март, бизнес активността в еврозоната се доближи до 6-годишен връх. Основната причина е икономическият подем в Италия и Испания, сочат данни на Markit.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна до 56,8 пункта през април, от 56,4 пункта месец по-рано и малко над предварителния индекс на ниво от 56,7 пункта.

Това представлява най-високото ниво на индекса от април 2011 г. насам и неговото стабилно задържане в нива на експанзия за 46-ти пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта).

PMI, измерващ само активността в сферата на услугите, също нарасна малко по-силно от очакваното до 56,4 пункта от 56,0 пункта през март при предварителен индекс на ниво от 56,2 пункта. Растежът на новия бизнес в сектора на услугите остава солиден, въпреки да бележи слабо забавяне през последните три месеца, докато разкриването на работни места през април е едно от най-добрите през последните девет години.

Ценовият индекс на входа на предприятията в сферата на услугите пък достигна тримесечно дъно, но въпреки това се отчита по-нататъшен възходящ ценови натиск на техния изход.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.