Подемът на имотния пазар ще продължи и през 2016-а, предричат брокери


Подемът на имотния пазар ще продължи и през 2016-а, предричат брокери
Снимка: БГНЕС

6447

През 2015 г. имотният пазар в България навлезе в нов етап от своето развитие, гласи обзорният анализ на брокерската фирма Bulgarian Properties.

"Видимо се възвърна доверието към имотния пазар, нараснаха покупко-продажбите и цените на имотите в големите градове. Строителната активност също нарасна и резултатът са двойно повече издадени разрешителни за строеж и също толкова реално започнати сгради в големите градове. Все повече сделки се сключват „на зелено“. Освен за собствено ползване, купувачите все повече се интересуват от инвестиция и доходност от отдаване под наем. Нашите данни сочат, че доходността към момента е 5.4% за София, като в най-предпочитаните квартали и при новото строителство тя надвишава 6% годишно", обобщава изминалата година Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на компанията.

"Данните звучат като от анализ от преди 10 г., но има една съществена разлика. Подемът на имотния пазар за първи път от повече от десетилетие е движен почти изцяло от вътрешни фактори и местно търсене за разлика от годините на бума, когато водещ беше чуждестранния интерес. Това означава, че имотният пазар към момента е много по-близо до фундаментите си, което дава основа за по-доброто му и устойчиво развитие през следващите години", допълва Стойкова.

Всичко това е в резултат от комплексното влияние на редица макроикономически фактори като ускоряването на растежа на БВП, нарастването на доходите и средната работна заплата, спада в безработицата, по-ниските лихви по кредитите ( исторически най-ниски нива към момента), цени на имотите като от преди 10 г., добро съотношение на цена към доход, което прави имотите значително по-достъпни от периода на бума, изчерпване на наличното предлагане на качествени имоти и нуждата от нова строителна активност, продължаващата миграцията към големите градове, както и цялостното нарастване на доверието към имотния пазар и възвръщане на атрактивността на инвестицията в имот.

За първи път от 7 години насам имаме едновременно положително влияние на толкова много фактори.

Какво ни очаква през 2016 г.?

Подемът ще продължи и през следващата година с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%, заявяват брокерите.

Търсенето ще е насочено основно към София и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна и на български, и на чуждестранни купувачи. Можем да очакваме и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности.

Все по-осезаема част от търсенето ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално, се възстановява и в международен план и виждаме индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени и докато някои популярни за българите пазари като Гърция бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще наблюдаваме плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички