Подписаха договора за търсене на нефт в "Силистар"


Подписаха договора за търсене на нефт в "Силистар"
Снимка:

3427

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“ подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“.

""Шел" ще вложи в проучванията близо 19 милиона евро без ДДС. Това е един от световните лидери в бранша. Това, което те предлагат като работна програма, е на стойност 18 600 000 евро, като при подписването на договора бонусът, който ще получи българската държава, и средствата, които ще влязат веднага в бюджета, са 4 900 000 евро", заяви по-рано днес Петкова.

"Надали някой може вече да коментира, че България не работи активно по диверсификацията си на газ и петрол. Находищата в "Силистар" ще са добри. Убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределител „Балкан” и изключителни възможности. На практика от „Хан Аспарух”, Галата, Силистар, от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител", заяви при подписването премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

В края на септември миналата година Петкова съобщи, че петролният гигант Shell ще търси залежи на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар" в дълбоко Черно море. Компанията ще вложи в проучванията за нефт и газ в "Силистар" 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус още с подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Проучванията за залежи на газ в блок "Силистар" ще започнат през февруари - март и ще приключат след 3-4 месеца. Компанията е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. "Шел" познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г.

Първият сондаж на компанията "Тотал Е&П България" за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" ще започне в периода февруари-май 2016г. на около 86 км. от българския бряг. Конкурсът за проучването на блок "Терес" бе прекратен миналата година, поради липсата на интерес от страна на компаниите. За втори пореден път за него не се намери кандидат, който да го проучва, след като обявеният през 2013 г. конкурс се провали поради същите причини. Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, към което е насочено и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички