Подслушват ли телефона ви? Ето как да разберете


Подслушват ли телефона ви? Ето как да разберете
Снимка: iStock/Guliver

19069

В наши дни всеки може да си купи проследяващо приложение. Хакери, изнудвачи, вашият работодател или бивш партньор могат да подслушват телефона ви. Ако имате някакви подозрения, че това е така, ето за какво трябва да внимавате:

1. Проблеми с батерията

Проблеми като кратък живот на батерията на вашето устройство и изключително високата ѝ температура може да са признак, че телефона ви се подслушва, тъй като ‘неканен софтуер‘ работи във фонов режим. Пpилoжeнията зa пpocлeдявaнe и пoдcлyшвaнe могат да работят непрекъснато, зaтoвa e възмoжнo дpacтичнo yвeличeниe нa изпoлзвaнaтa eнepгия oт бaтepиятa.

2. Повишена употреба на данни

Пpилoжeнията зa пpocлeдявaнe и пoдcлyшвaнe използват интернет връзка, за да изпращат данни до външен източник. Проследете интернет трафика си и преценете дали имате повишено потребление. Освен това ако някой има достъп до вашето устройство, това означава, че той има достъп до всички ваши приложения, дори и интернет браузъра. Това също може да доведе до повишена употреба на мобилни данни.

3. Нежелани реклами и приложения

Наложително е да помните точно какво имате на телефона си, особено приложенията, на които сте разрешили да работят във фонов режим. Ако не сте ги инсталирали вие, вероятно те са опасни и могат да ви причинят много проблеми. Колкото повече знаете за вашето устройство, толкова по-лесно ще бъде да прецените дали се случва нещо странно с него.

4. Проблеми с производителността

Можете да проверите кои приложения използват най-много RAM по следния начин:

- За iOS, отидете в Settings > General > Storage & iCloud Usage > Manage Storage.

- На Android, кликнете върху Settings > Apps и превъртете до Running. Вероятно ще видите Photos & Camera и Music в близост до горната част на списъка, но от тук, може правилно да прецените кои приложения, използват най-много RAM.

5. Странни приложения

Това, което на пръв поглед може да мине като неудобство, спам, или сгрешен номер, всъщност може да бъде сигнал, че нещо става с вашия смартфон. Внимавайте за подозрителни SMS-и, състоящи се от поредица от цифри, знаци и символи. Те могат да се дължат най-вероятно на повреда в шпионски софтуер, използван от киберпрестъпниците. Освен това, ако приятелите ви ви казват, че им изпращате странни съобщения или имейли, това също е знак, че телефонът ви е изложен на риск и софтуерът, който е заразил телефона ви, се опитва да се инсталира и на устройствата на близките ви хора.

Източник: digital.bg

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички