Подводен робот ще инспектира АЕЦ "Фукушима"

Подводен робот ще инспектира АЕЦ
Източник: Gettyimages.com

Операторът на тежко засегнатата от земетресението от 2011 г. в Япония АЕЦ „Фукушима“ съобщи, че използва подводен робот, който да се опита да инспектира обекта. Това предаде AFP.

Силното земетресение от март 2011 г. предизвика цунами, което удари тежко североизточното японско крайбрежие, отнемайки живота на над 18 500 души. То причини и срив на три от реакторите на атомната електроцентрала, което е най-тежкият подобен инцидент от аварията в Чернобил през 1986 г.

Компанията TEPCO през февруари изпрати дистанционно управляван робот в единия от повредените реактори, където нивата на радиация достигат до рекордни нива. Операцията обаче беше прекратена, тъй като роботът не можа да стигне до целта си, която е специален контейнер, през който се предполага, че изтича разтопеното ядрено гориво.

Установяването на местонахождението на ядреното гориво е част от процеса на извеждане от експлоатация на реактора, който се очаква да отнеме десетилетия.

В сряда, както и по-рано днес, от TEPCO са изпратили робот, дълъг едва 30 см в реактор номер 3 за направата на снимки, които тепърва ще бъдат анализирани.

През декември японското правителство заяви, че очаква разходите по повредата на АЕЦ да достигне до 21,5 трлн. йени (192,5 млрд.), а процесът по справянето с последствията от аварията може да отнеме до 40 години, тъй като силната радиация затруднява операциите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.