Поглед в близкото бъдеще - повече енергийно бедни, ще има и водно бедни


Поглед в близкото бъдеще - повече енергийно бедни, ще има и водно бедни
Снимка: Pixabay

2727

Пълната либерализация на енергийния пазар в България ще доведе до сериозно увеличение на държавната помощ за енергийно бедни. Общо 140 млн. лева годишно ще трябва да бъдат отделяни, което е с 50 млн. лева повече, отколкото сега, стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов на конференция "Превенцията на проблемните плащания в ютилити сектора".

Всяка година Министерството на труда и социалната политика отделя за енергийни помощи на над 260 000 домакинства и самотно живеещи българи. Групата на енергийно уязвимите ще е по-многобройна от хората, които в момента получават енергийни помощи, тъй като към тях ще се включат и инвалиди, възрастни хора в отдалечени райони, както и семейства с деца с увреждания, които разполагат с доходи над прага на бедност. "Помощите няма да са на калпак, а според нуждите", подчерта Иванов, цитиран от в. "Сега".

"До две години всички фирми трябва да излязат на напълно либерализирания пазар на електроенергия, а до 5 години - и всички битови потребители", посочи Иванов. Затова работна група, в която участват и експерти на Световната банка, трябва да идентифицира различните групи от населението, които ще са най-уязвими от евентуалното поскъпване на тока и да предложи мерки за тяхната защита.

Т. нар. "социална тарифа" ще покрие до 30% от цената на цялата енергийна услуга. Възможна мярка за защита е и разсроченото плащане на по-високите сметки за ток през отоплителния сезон. "Дългосрочна мярка обаче е енергийната ефективност на жилищата, защото санирането им спестява до 30% от разходите за електроенергия, точно колкото е и подпомагането", посочи Иванов. Според него в програмата за саниране с приоритет трябва да бъдат жилищата с преобладаващо бедни домакинства.

Водно уязвими потребители

Неизбежното поскъпване на водата заради големите инвестиции, направени във ВиК сектора, също налага определяне на категорията "водно уязвими потребители", стана ясно на конференцията. Национална стратегия за сектора, подготвяна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще гарантира осигуряването на адекватни водни услуги на справедлива цена за населението, заяви Малина Крумова, зам.-министър на МРРБ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички