Поискаха трета експертиза за тефтерчето на Иванчева

Поискаха трета експертиза за тефтерчето на Иванчева
Източник: Ива Иванова/ Аctualno.com

Делото за даване на подкуп в особено големи размери срещу свалената от поста ѝ кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова претърпя обрат в полза на двете.

На днешното заседание в Специализирания наказателен съд (първа инстанция), прокуратурата поиска допълнителна експертиза на почерците в тефтерчето, в което държавното обвинение подозира, че Иванчева си е записвала суми за искани подкупи. Причината – вещите лица не могли с категоричност да установят и дали и друг освен Иванчева и Петко Дюлгеров (бел. ред. - също бивш кмет на "Младост", преди мандата на Иванчева) е писал в тефтерчето заради недостатъчен сравнителен материал. Искането на прокуратурата де факто беше повторение от предишното заседание, когато съдът разреши частична втора експертиза - само на една страница, за която обвиняемите твърдят, че се е появила мистериозно.

Да се правят 20 експертизи на новопоявила се страница от тефтерчето е неприемливо, възразиха и Иванчева, и Петрова. Петрова поясни, че става въпрос за шестата страница в тефтерчето, която се появила по време на следствието. Вещите лица обясниха, че различията в почерка на Дюлгеров са повече от съвпаденията от почерка на въпросната страница (бел. ред. - от Дюлгеров беше взета проба на почерка при предишното заседание) и като възможни причини посочиха влошаване на здравето, психични отклонения заради стрес, влошаване на зрението. Съдията изрично попита дали са се запознали с всички материали по делото, но вещите лица казаха, че са се запознали принципно, но не могат да гарантира, че го познават в детайли

В крайна сметка съдът отхвърли искането на обвинението за нова експертиза и прие представената от вещите лица.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.