Покупателната способност в Северозападна България е 31%. В Лондон - 626%

Покупателната способност в Северозападна България е 31%. В Лондон - 626%
Източник: wikipedia.org

Северозападна България продължава да бъде на последно място по брутен вътрешен продукт (БВП) сред всички региони в Европейския съюз. Това показват данни на Евростат за 2017 г.

БВП е измерен в стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните. Стойността за Северозападна България е 31%. Добрата новина е, че все пак има ръст от 2 на сто спрямо данните за 2016 г.

Северният централен регион се нарежда веднага след това с 34 процента, като дели позицията с френския Майот. Има още три български региона, които са в дъното на класацията - Южният централен район (35%), Североизточният (39%) и Югоизточният (43%).

Единствено Югозападният район в България, в който влиза София, показва малко по-добри данни със стойност на БВП на глава на населението от 79% от средното за съюза.

Лидер по покупателна способност в ЕС е централната западна част от Лондон с 626% от средното за ЕС. Следва го Велико херцогство Люксембург (253%), Южен район в Ирландия (220%), Хамбург в Германия (202%) и Брюксел в Белгия (196%).

От общо 21 региона с БВП на глава на населението с над 50% от средното за ЕС пет са в Германия, по два в Ирландия, Австрия, Холандия и Великобритания.

Трябва да се има предвид, че в някои региони БВП на глава от населението може да бъде повлиян от населението, живеещо в предградията и околностите, което работи в по-големите градове.  

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.