Политолог: С бойкота си БСП може би целят постигане на революционна ситуация

Политолог: С бойкота си БСП може би целят постигане на революционна ситуация
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Големият проблем не е дали в депутатите от БСП взимат или не пари, докато бойкотират заседанията на парламента, това е допълнителен аспект – проблемът е защо го правят, отбеляз политологът Даниел Смилов пред bTV.

БСП имаха аргумент с преференцията, но сега покрай ветото на президента това стана ясно, че ще бъде оттеглено, отбелязаха си червена точка и нормално беше да влязат обратно в парламента, добави той.

Какво целят сега с този продължаващ бойкот не е ясно, каза още политологът.

Това, което аз мисля е, че целят някакъв тип постигане на революционна ситуация, в която да може да се свали правителството, по-радикална, по-екстремна позиция на партията, каза още Смилов.

Проблемът е, че БСП от центъра се изнесе на една по-радикална, по-екстремна позиция и започна да прилича на друг тип партия, добави той.

Бойкотът на БСП има и добра страна и добър ефект, понеже научаваме такива неща като това, къде пътуват понякога депутатите, като пример за това е посещението на депутати на изложение за лов и риболов, посочи и политологът Татяна Буруджиева.

Тя коментира и пътуването на Кристиан Вигенин по линия на ОССЕ, където се гласуват наистина важни неща. Политологът добави, че не е съгласна с аргумента, че такова важно посещение не може да бъде отложено, защото Корнелия Нинова е показала, че може. Тя припомни, че на конгреса в Лисабон, когато се е правел избора на Сергей Станишев за лидер на ПЕС, лидерът на БСП буквално за няколко часа си е отменила пътуването и то с аргумента, че трябва да се срещне с избиратели.

Буруджиева коментира още, че целта на БСП с бойкота – да докажат, че управляващите не могат да осигурят сами кворум в залата, тази цел няма как да бъде осъществена.

По темата за машинното гласуване, Татяна Буруджиева коментира, че то се въвежда, за да се даде възможност в големите секции много повече хора да могат да гласуват. В малки секции от 30 души, машинното гласуване не върши никаква особена работа и няма смисъл да се дават пари там, каза още политологът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.