Половин милион висшисти от трети страни идват да работят в България


Половин милион висшисти от трети страни идват да работят в България
Снимка: iStock/Guliver

2408

Половин милион специалисти от трети страни ще пристигнат в България през следващите няколко години. Става дума за висшисти, които работят в различни области. Прогнозата е на бизнеса, съобщиха от КТ „Подкрепа“. Причината за предстоящия внос на толкова много кадри била в приетите в началото на март изменения в Закона за миграцията и трудовата мобилност.

С промените се даде възможност делът на служители от трети страни да нарасне от 10 на 35% за малки и средни предприятия, което на практика означава, че всеки трети служител може да е чужденец. Освен това задължителният пазарен тест за синя карта отпадна и работодателите вече не са длъжни да доказват, че в продължение на 6 месеца не са успели да си намерят нужния им кадър у нас, пише "Монитор".

Според Ваня Григорова, икономически сътрудник към синдиката, бъдещият внос на голям брой кадри от чужбина би представлявал риск за националната сигурност и предпоставка за поява на ксенофобия и на организиране на гета, както в Западна Европа. Григорова каза и, че според данни за заявки за документи българската икономика търсела тайландски масажистки и попита кой има нужда от това, а в социалната мрежа Facebook тръгнаха предположения, че депутатите търсят определен вид масажи. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис пък изрази опасения за сериозен социален дъмпинг. „Разбираме, че има недостиг на специалисти, но не може да твърдим, че има тежък дефицит на кадри“, коментира той. Според него рискът бил, че масовата миграция на работници щяла да доведе до замразяване или забавяне на увеличението на трудовите възнаграждения.

Вицепремиерът Валери Симеонов определи като неоснователни притесненията и допълни, че се очаква броят на работниците, които ще пристигнат у нас, да е около 300 000 души. През изминалата година 117 чужденци от трети страни са получили синя карта.

Най-често става дума за IT специалисти и инженери от Украйна, Русия, Индия. Други 4000 чужденци са взели разрешение за сезонна работа. Става дума най вече за служители от Украйна и Молдова, които са работили като сервитьори, рецепционисти и готвачи, за каквито у нас има недостиг. Оказва се, че бизнесът търси и масажистки от Тайланд.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички