Половината българи проверяват телефона си по няколко пъти на час


Половината българи проверяват телефона си по няколко пъти на час
Снимка: iStock/Guliver

3381

60% от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, проверяват социалните мрежи и пращат съобщения, преди да си легнат. Това сочи проучване на Huawei и изследователската компания IPSOS, анализиращо потребителското поведение в 12 европейски държави, сред които и България.

55% от участвалите в проучването българи правят всичко гореизброено това веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63% от сънародниците ни да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7% от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото (под възглавницата например).

Проучването “Smart(phone) relationships” търси отговор не само на въпросите какво правим с телефона си, а и как го правим. Един от резултатите му е например, че 43% от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на 1 час. Извършваните действия са най-вече търсене на нужната ни информация, забавление, сърфиране в социалните мрежи, проверка на новините, използване на навигацията, както и осъществяване на връзка с банкови институции. Резултатите показват точно колко сме пристрастени към устройствата си.

Типичният български потребител се нуждае от смартфон, за да изпраща съобщения (72%), да прави снимки (89%) и разбира се, за социални мрежи (85%). Проучването на Huawei разкрива също, че 73% от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден. Още повече, 26% от хората използват устройството активно между 3 – 4 часа на ден. Тъй като не е учудващо, че телефоните са с нас докато работим или докато сме вкъщи, проучването показва, че 35% от българите използват своите телефони в тоалетната, 18% - в банята, 67% в кухнята и 51% в детската стая. (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни).

Това, което проучването всъщност показва е, че в днешно време, повечето от нас биха се чувствали изгубени без телефоните си. Ние сме толкова зависими от смарт устройствата, че ги проверяваме по няколко пъти на час. Без съмнение телефонът е първото нещо, което много хора проверяват всеки ден, също така за много е и последното нещо преди сън. Не е изненадващо, че 98% от българите винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си. Неочаквано (или не) 48% от отговорилите сънародници признават, че се връщат обратно, ако са забравили телефона вкъщи, въпреки риска да закъснеят за работа.

Проучването е извършено през януари месец тази година в Австрия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция от IPSOS, по поръчка на Huawei.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички