Половината български предприятия не са наели нови служител за четири години

Половината български предприятия не са наели нови служител за четири години
Източник: iStock/Guliver

Към края на 2016 г. в България са функционирали близо 350 000 предприятия. Почти половината от тях не са наемали хора в продължение на четири години (от 2012 до 2016 г.), сочат данни на НСИ.

169 625 от компаниите не са си търсили работници през разглеждания период. На второ място по брой в изследването са предприятията наели до четири човека, а най-нисък е делът на тези наели повече от десет души.

Новите предприятия са 12,2% от всички работещи компании у нас. Най-много от новите дружества са възникнали в сектор "Търговия", а най-малко в "Добивната промишленост". Интересна е и статистиката, че тенденцията да не се наемат нови хора важи и за новосъздадените фирми. При тях в над 68 на сто въобще не са назначавали служители през разглеждания период.

Националната статистика е изследвала и колко от създадените през 2015 г. предприятия са успели да оцелеят. През първата година от живота си това са над 81,1% от дружествата, при това предимно такива с над 10 и повече заети. Най-висок дял на оцеляващите дружества е от сектор "Транспорт", а най-нисък в сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия".

"С отдалечаване от годината на раждане, се наблюдава тенденция на намаляване на броя на оцелелите предприятия", категорични са от НСИ. Това показват и данните им. Делът на предприятията, които са успели да работят пет години след създаването им е едва 4,7 на сто.

От НСИ изследват и така наречените от тях "умрели предприятия". Последните валидни данни са от 2015 г. заради бавното им закриване и отразяване в статистическите данни. Затворените фирми преди три години са близо 35 000 или 10% от всички активни дружества у нас. Най-много са затворените фирми, занимаващи се с ремонт на автомобили и мотоциклети.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.