Половината от огромния брой нарушители на пътя никога не са били глобявани


Половината от огромния брой нарушители на пътя никога не са били глобявани
Снимка: БГНЕС

2699

Повече от 80% от шофьорите в България нарушават Закона за движение по пътищата, но само половината са глобявани за това, става ясно от проучване на Съюза на българските автомобилисти. В него са се включили над 6000 активни шофьори.

Данните от проучването представи председателят инж. Емил Панчев по време на специален форум-дискусия „Заедно за по-безопасни пътища“, проведен сред членове и клиенти на организацията.

"Като цяло, решението на драматичната ситуация по пътищата анкетираните виждат в съчетанието между засилен контрол и увеличени санкции", обяви Панчев по време на форума.

Над 83% от анкетираните смятат, че Пътна полиция трябва да засили контрола по пътищата. 54 на сто твърдят, че санкциите трябва да бъдат увеличени.

По отношение на агресията по пътищата, всекидневно я срещат водачите до 50 години, столичаните и висшистите. Около 30% от анкетираните са свидели на агресия на пътя всекидневно. Само 3,6% не са ставали свидетели на агресия на пътя.

Друг въпрос от анкетата е свързан с нарушенията, които шофьорите си признават, че извършват на пътя. Едва 18% от всички анкетирани посочват, че през последния месец не са извършвали нито едно нарушение.

Превишаването на скоростта, ползването на телефон в движение и незакопчаването на предпазен колан са най-често признаваните „прегрешения“ от водачите.

След употреба на алкохол зад волана сядат предимно хора до 25 години, от София и с малък стаж. Близо половината от нарушителите никога не са били санкционирани от Пътна полиция.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички