Полша глоби солено френската Engie заради "Северен поток 2"


Полша глоби солено френската Engie заради "Северен поток 2"
Снимка: iStock/Guliver

5347

Полската служба за конкуренция и защита на потребителите глоби френската енергийна компания Engie със 172 млн. злоти (около 40 млн. евро), тъй като не е предоставила информация относно участието си в руския газопровод "Северен поток 2".

"Компанията упорито и по неоправдан начин отказва да ни даде необходимите документи и материали. Това доведе до значително забавяне в нашите действия по отношение на финансирането на "Северен поток 2", казва регулаторът в изявление, цитирано от полски медии.

Санкцията е наложена въз основа на резултатите от разследване на антимонополната комисия, започнато през април 2018 г. срещу руския енергиен гигант "Газпром" и петимата други акционери в консорциума, който изгражда "Северен поток 2", припомня Emerging Europe.

Френската компания обяви, че ще обжалва глобата, която е най-голямата, налагана някога от полския регулатор.

Полша отдавна се противопоставя на изградения от Русия газопровод, който ще доставя около 55 млрд. куб. метра газ годишно до Германия през Балтийско море, поради опасения, че това ще застраши ролята на Украйна като транзитьор на газ и енергийната сигурност на ЕС.

В интервю за Financial Times от 10 ноември полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че "Северен поток 2" е пример за неспособността на ЕС да действа по единен начин срещу съперници като Русия.

"Както някои хора категорично безцеремонно заявяват "Северен поток 2" плаща с нашите европейски пари руско оръжие и руски доспехи", каза Моравецки. "Наистина е разочароващо, когато видим такъв проект, който има такава подкрепа от ключови страни членки на ЕС", добавя той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички