Полша готви първи бюджет с нулев дефицит от 30 години


Полша готви първи бюджет с нулев дефицит от 30 години
Снимка: iStock

4113

Правителството на Полша одобри първия балансиран бюджет на страната от 30 години, предвиждайки еднакъв размер на приходите и разходите – по 429.5 млрд. злоти (98 млрд. евро), съобщава Emerging Europe.

Премиерът на страната Матеуш Моравецки каза, че полската икономика е на "добър икономически курс". "Имаме икономически растеж, който е 3 пъти по-бърз от този в еврозоната и дори 4 или 5 пъти по-бърз от някои държави в Западна Европа", изтъкна Моравецки.

При управлението на партията "Право и справедливост" имаше сериозно увеличение на социалните разходи, сред които помощи за пенсионерите и детските надбавки, както и освобождаване от данъци за лица под 26 години, коeто се разглежда като опит за насърчаване на младите поляци да останат в страната.

Рейтинговите агенции предупредиха, че тази щедрост на правителството може да доближи Полша до максимално допустимия в ЕС 3% бюджетен дефицит през 2020 г.

Според Моравецки обаче икономическият растеж на страната "ни дава основание за предпазлив оптимизъм, че ще можем да продължим редица наши дейности, ако, разбира се, избирателите се доверят на правителството (на парламентарните избори) на 13 октомври."

Икономистите бяха оптимистично настроени след прегледа на бюджета, смятайки, че е реалистично страната да поддържа темп на растеж от 3,7 на сто. Въпреки това, според Financial Times, това до голяма степен се дължи на еднократни ефекти като търговете за 5G лицензи и продажбата на разрешителни за въглеродни емисии.

Допълнителните средства за създаване на балансиран бюджет ще дойдат и от подобрения в събирането на данъци, промени в системата за социално осигуряване, по-високи акцизи върху алкохола, данъци за много богатите и екологичен данък.

Опозицията определи бюджета като политически трик. "Ако вземете 20 милиарда злоти от джобовете на поляците и намалите разходите за здравния сектор с цената на хората, страдащи от рак и сърдечни заболявания, тогава лесно можете да получите балансиран бюджет", казва депутатът от опозоционната партия Гражданска платформа Изабела Лешчина.

Съществува и безпокойство от страна на местните власти. "Предполага се, че няма да има бюджетен дефицит през 2020 г. Изпари ли се? Вместо това се натиска върху местните власти: например има повишаване на заплащането на учителите, увеличение на цените на енергията и по-ниски приходи от данъци върху доходите. В Гданск това е минус 160 млн. злоти", казва кметът на Гданск Александра Дулкевич.

Анализаторите отбелязват също, че Полша е уязвима към глобално икономическо забавяне. Напредващата рецесия в Германия и несигурността около Brexit са особено важни за Полша, докато по-широките глобални фактори включват търговската война между САЩ и Китай и рецесиите като тези във Венецуела, Турция, Иран, Аржентина и Южна Африка.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички