Полша обяви, че строежът на "Северен поток 2" е незаконен

Полша обяви, че строежът на Северен поток 2 е незаконен

Полската Служба за защита на конкуренция и потребителите предяви обвинение срещу "Газпром" и пет други международни организации за финансиране на газопровода "Северен поток-2", съобщи на пресконференция във Варшава директорът на полския регулатор Марек Нехчал.

"Шест компании нелегално създадоха консорциум за финансиране на строежа на "Северен поток 2", каза Нехчал, цитиран от РИА Новости.

Той счита, че изграждането на газопровода е незаконно, тъй като не е получило съгласието на регулатора.

Според Нехчал при изграждането на "Северен поток 2" има признаци на "нарушение на антимонополното законодателство". Според него агенцията разполага с "документи, които позволяват да се повдигнат обвинения". „Газпром“ и пет други заинтересовани компании вече са получили решението на службата и имат 21 дни, за да дадат обяснения.

Проект "Северен поток 2" включва изграждането на две линии с общ капацитет до 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие на Балтийско море до Германия. Планирано е строителството да завърши в края на 2019 г.

Единственият акционер в "Северен поток 2" е "Газпром". Европейските партньори - "Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" и "Wintershal" от своя страна обещаха да финансират "Северен поток-2" общо с 50%, т.е. по 950 милиона евро всяка. "Газпром" ще осигури другата половина на средствата - 4,75 милиарда евро. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.