Полша с проект за свой собствен газопровод

Полша с проект за свой собствен газопровод

Полските власти смятат да осъществят проект за свой собствен балтийски газопровод Baltic Pipe - в пика на спора за "Северен поток – 2”, съобщи немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Полската партия "Право и справедливост" е решила да възроди проекта Baltic Pipe и чрез него да се включат към норвежката газова мрежа. По данни на изданието още в края на миналата година полската държавна нефтогазова компания PGNiG е резервирала за 15 години мощностите на газопровода за сума в размер от над 2 милиарда долара. Предполага се,е че полският проект с ежегодна пропускателна способност от 10 милиарда кубични метра ще започне работа през 2022 година.

Окончателното решение за дадения проект ще бъде прието през 2018 година.

Припомняме, че Полша се обяви срещу строителството на "Северен поток 2".

По-рано министър-председателят на Полша Матеуш Моравецкий призова САЩ да разпростре американските санкции и върху реализирането на „Северен поток 2”. Освен това той заяви, че европейските компании, участващи в строителството на газопровода трябва да бъдат глобени.

"Северен поток 2" е проект на стойност 9,5 милиарда евро, който предполага строителството на две тръби през Балтийско море от крайбрежието на Русия до Германия. Общата мощност на газопровода ще бъде 55 милиарда кубически метра на година. Планира се газопроводът да бъде изграден в близост до "Северен поток".

Срещу строителството на "Северен поток 2" се обявиха Украйна, Полша, прибалтийските държави и САЩ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.