Ползите от 6-часовия работен ден


Ползите от 6-часовия работен ден
Снимка: Thinkstock/Guliver

3406

Кой не би искал да бъде по-продуктивен в работата си, да има по-малко срещи и накрая да се прибере по-рано у дома? При шестчасовият работен ден това е реалност. Швеция вече оцени този режим на заетост и все повече компании там започнаха да минават за него, пише Fastcoexist.

Осемчасовият работен ден не се е променил много от времето, когато Хенри Форд за първи път го въведе в своите заводи. В днешно време американците работят дори малко повече – средно 8.7 часа на ден, въпреки че голяма част от времето прекарват в пращане на мейли, срещи и Facebook. Не трябва ли обаче да преосмислим колко време прекарваме в офиса?

„Смятам, че осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди.“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базираната в Стокхолм компания за разработване на приложения Filimundus.

Според него да останеш фокусиран върху определена работа в продължение на осем часа е голямо предизвикателство. Освен това е трудно да управляваш личния си живот извън работата. Filimundus преминава към 6-часов работен ден миналата година и от компанията твърдят, че това не се е отразило на работата на хората. Мениджърският екип просто е помолил хората да не използват социалните медии и други лични неща, които да ги разсейват и е спрял някои редовни седмични срещи.

„Моето впечатление е, че така е по-лесно да се съсредоточиш повече върху работата, която трябва да свършиш, имаш енергията да го направиш и ти остават сили, когато напускаш офиса“, казва Фелд.

Неговата фирма не е единствената в това начинание. Друг технологичен стартъп на име Brath направи промяната преди три години. За тях едно от основните предимства е, че това им е помогнало да наемат и задържат служителите. Според главния изпълнителен директор на Brath веднъж свикнал да имаш време за семейството и децата, за спортуване или просто да приготвиш хубава храна вкъщи, няма да искаш да го изгубиш. "Вярваме, че това е добра причина служителите да останат с нас… ние всъщност се грижим за тях", обяснява той.

Според Фелд пък всички в компанията изведнъж стават по-енергични. Колегите напускат офиса с радост и с радост се връщат на следващия ден. Той определя промяната като ключова за успеха на компанията. „Вярвам, че в днешно време ценим повече времето от парите си“. „Напълно съм сигурен, че все повече хора ще избират свободното време пред високата заплата. Ако служителите са щастливи, и вашата компания е щастлива“, казва той.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички