Ползите от членството на България в ЕС се оценяват на близо 15 млрд. лв.

Ползите от членството на България в ЕС се оценяват на близо 15 млрд. лв.
Източник: Thinkstock/Guliver

Финансовото изражение от ползата на членството на България в Европейския съюз е 14,7 млрд. лв. Данните за баланса по сметката между изплатените от България вноски в бюджета на ЕС и получените от страната ни средства в периода 2007-2014 г. са предоставени в писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

За осемте години на членството си в Общността България е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лв., а е получила 20,9 млрд. лв., пише Actualno.com.

Парите са предоставени по предприсъединителните инструменти – ФАР, ИСПА, САПАРД, по европейски кохезионни и структурни фондове, по програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по земеделския фонд за развитие на селските райони и рибарство, както и по преките плащания на земеделски производители и по Международния фонд "Козлодуй" за компенсиране на България за изключването на четирите блока атомната централа.

В информация на финансовото министерство не се посочва, дали са приспаднати средствата, които нашата държава е получила, но по-късно е възстановила на ЕС под формата на "финансови корекции" по еврофондовете, отбелязват от агенцията.

През години балансът в ползва на България се подобрява. През 2007 г. той е 686,4 млн.лв., през 2008 г. - 941,2 млн.лв., през 2009 г. - 1,23 млрд.лв., перз 2010 г. - 1,67 млрд.лв., през 2011 г. - 1,39 млрд.лв., перз 2012 г. - 2,512,79 млрд.лв., през 2013 г. - 2,9 млрд.лв, а през 2014 г - 3,4 млрд. лв.

"Балансът, представен като сравнение на входящи и изходящи парични потоци, изразява единствено прякото финансово отражение. Безспорен обаче е фактът, че ползите от членството в Европейския съюз не се ограничават само до подобно счетоводно отразяване и баланс, а включват и допълнителни положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с Общия вътрешен пазар (включително свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали), политическата стабилност и сигурността", коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.