Ползите от владеенето на чужд език, за които не подозирате

Ползите от владеенето на чужд език, за които не подозирате
Източник: Thinkstock

Независимо дали сте израснали и възпитани в двуезична семейна среда или сте научили чужд език по-късно през съзнателния си живот, вие сте голям късметлия. Владеенето на два и повече езика има множество ползи, за които дори не подозирате. Вижте кои са основните позитиви, които ви носи вторият език според Lifehack.

Подобрява познавателните ви способности. Двуезичието подобрява основните функции на мозъка, свързани с фокуса и концентрацията. Освен това редица изследвания показват, че деца, които изучват втори език, се справят по-успешно с решаване на проблеми и творчески задачи. Учените смятат, че техният мозък може да обработва и сортира информацията по-бързо и лесно, защото владеенето на два езика предполага непрекъснат подбор на думи от различните езикови запаси.

Намалява риска от заболявания, свързани с мозъка. Предимствата не се изчерпват с ползи само в детска възраст. С напредването на възрастта когнитивните способности на хората започват да отслабват – по-трудното запомняне на нова информация, проблеми с адаптирането към нови и непознати ситуации са част от нещата, с които рано или късно всеки от нас се сблъсква. Науката е доказала, че при хора, които владеят или изучават втори език, рискът от заболявания, свързани с мозъка, е много по-нискък. Появата на проблеми като объркване и загуба на паметта, както и болестта Алцхаймер, могат да бъдат забавени с до 5 години.

Улеснява ученето на чужди езици като цяло. Ако едно дете говори втори език, то много по-лесно се справя с изучването на други езици, освен тези, които вече владее. Това се дължи на факта, че то вече е развило уменията да слуша, да категоризира думи, да обработва информация, да намира асоциации на думи и др.

Увеличава опциите ви за професионално развитие. В наши дни, когато глобализацията и свободното движение на хора по света са едни от основните характеристики на обществото, говоренето на втори език може да ви отвори много вратички не само за създаване на лични, но и на професионални контакти. Освен това съвременният бизнес приема мултикултурните кадри като много ценен за компанията актив.

Повишава възможностите ви за потенциални финансови печалби. Данни от проучване на Salary.com (американска агенция за подбор на кадри) показват, че някои работодатели са готови да платят от 5 до 20% по-висока заплата на кандидати, които говорят повече от един език.

Подобрява владеенето на майчиния ви език. Това може да ви прозвучи странно, но говоренето на чужд език може да подобри уменията ви за използване на родния ви език. Двуезичието изисква фокус върху механизмите на речта, на структуриране на изречението, граматиката и т.н. Съзнателно или не, това предизвиква асоцииране на новите неща с вече познати от езика, който владеете най-добре.

Разширява хоризонтите и възприятието ви за света около вас. Двуезичието ви дава възможност за по-добро разбиране на вас сами и на другите. Дори и без да пътувате много, то може да промени начина, по който гледате на света около себе си. Вярвате или не, говоренето на втори език може да промени дори възприятието ви към цветовете.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.