Помагал ли е Тръмп на баща си да укрива данъци в гигантски размери?

Помагал ли е Тръмп на баща си да укрива данъци в гигантски размери?
Източник: Getty Images/Guliver

Говорителят на Белия Дом Сара Сандърс опроверга информацията, публикувана в The New York Times, че президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп е помагал на баща си да укрива данъци, предаде БГНЕС.

"Фред Тръмп (бел. ред. - баща на настоящия президент на САЩ) почина преди почти 20 години и атаката от страна на The New York Times срещу семейство Тръмп буди съжаление. Още преди десетилетия данъчните служби са разгледали и одобрили въпросните сделки", отбелязва Сандърс в изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

Тя подчерта, че доверието на американците към The New York Times и останалите медии се намира "на рекордно ниско равнище именно защото те, вместо да съобщават новините, са обсебени от атаки срещу президента и неговото семейство 24 часа в денонощие, седем дни в седмицата".

По-рано The New York Times публикува материал, в който се твърди, че Доналд Тръмп е съдействал на своя баща да укрива данъци през 90-те години на миналия век, за което се е облагодетелствал с най-малко 413 млн. долара. Това станало чрез създаването на фирма-фантом, с която било избегнато плащане на данъци в размер на над половин милиард долара за различни дарове - с над 200 различни финансови операции. Вместо това семейство Тръмп платило само 52,2 млн. долара.

Медията твърди, че историята е подкрепена от около 100 хил. различни документи и набляга на това с оглед многократните твърдения на Тръмп, че сам си извоювал богатството. Освен това вестникът коментира, че данъчните не се заглеждали много-много във финансовите операции, с които родителите на Тръмп прехвърлили състоянието си на децата си и специално на сина си Доналд. В статията се подчертава и, че едва ли Тръмп може да бъде съден за действията си, защото е изтекла всякаква давност.

Адвокатът на американския държавен глава Чарлз Хардър определи публикацията като напълно изфабрикувана. Но президентът отказа да покаже данъчната си декларация по време на предизборната си кампания, въпреки призивите да го стори.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.