Поне 15 млн. лева ще бъдат инвестирани в строителство в следващите 6 години


Поне 15 млн. лева ще бъдат инвестирани в строителство в следващите 6 години
Снимка: Getty Images / Guliver

2071

Ще бъдат инвестирани в строителство не по-малко от 15-16 млрд. лева за шест години напред. Това средно е над 2,5 млрд. лева на годишна база. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на Шестия дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“.

„Не беше много по-различна ситуация, когато преди 3 години дадох съвета да се мисли повече в зелено. От тези срещи има полза. Добрата новина е, че пари има. Овладели сме технологията да ползваме парите. Не по-малко от 12 млрд. лева ще бъдат инвестирани в строителство. Втората добра новина е, че заедно разработихме новото законодателство в сферата на обществените поръчки“, заяви Дончев, цитиран от "Фокус".

„Работили сме заедно и това е било за добро. Искам да ви призова за по-строг подход за вътрешно браншовата организация. Дългите вериги от формални и неформални изпълнители, липсата на отговорност кой какво е построил не помага на никого. Убеден съм, че имате достатъчно механизми това да бъде силно ограничено. Българският строител обичайно има висока репутация, нека я пазим такава. Да спрем да изтощаваме бранша с ниските цени. Това също е въпрос за вътрешно-браншова регулация. От войната на ниски цени никой не печели“, подчерта Томислав Дончев.

На събитието присъства и регионалният министър Лиляна Павлова, която заяви, че за съжаление 2016 г. не е толкова силна за строителството, колкото предходната година.

„На Димитровден ще правим равносметката. 2015 г. завършихме всички проекти. Тя беше година с концентрация в строителните обекти. 2016 г. в началото на изпълнението на проекти темпото е по-малко и бавно, съответно и обема и обхватът на поръчките е по-малък. Не е нулева обаче годината. 2016 е годината на малките и средните строителни предприятия. Имаме предоставени над 1,3 млрд. лева на общините“, заяви Павлова.

По думите ѝ общините вече имат възможност сами да избират партньорите си. „Колелото се завъртя и там. Възможностите за строителния бранш са там. Очаквам през 2017 г. да има подем. Продължаваме с енергийната ефективност в страната. Подадените проекти са на стойност 200 млн. лв. През 2017 г. фокусът трябва да бъде върху професионалното образование. Заделили сме 224 млн. лв, които предоставяме на професионалните гимназии, където да бъдат изградени лаборатории, не само за строителството. Подкрепяме и реформата в спешната помощ. Предстои инвестиция от над 160 млн. лв. за ремонт в почти цялата страна във всички 170 малки населени места, както и за доставка на линейки. Ще финансираме и домовете за стари хора в размер на 100 млн. лв.“, поясни министърът на регионалното развитие. Павлова уточни, че 380 млн. лева ще бъдат инвестирани за регионалните пътища, като те ще бъдат концентрирани в Северна България.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички