Поне 150 000 българи имат репродуктивни проблеми


Поне 150 000 българи имат репродуктивни проблеми
Снимка: Gettyimages

2439

150 000 души в България имат репродуктивен проблем. Това сочи изследване от 2016 г., заяви председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева пред "Фокус".

„Само 10% от тях са за ин витро. В тези случаи има и стерилитет, който не се лекува. Ин витрото не е панацея. За малка държава като България дори и тези 10 % да бъдат спасени, би било много“, коментира Янева.

По думите ѝ тази година Центърът за асистирана репродукция ще направи 10 години, като за този период от ин витро процедури са родени над 7 500 български деца.

Експертът каза още, че всеки дисбаланс около жената довежда първо до стрес в репродуктивните функции. Факторите, които могат да доведат до репродуктивни проблеми, са много комплексни и включват храненето, лоши хигиенни навици, ранно започване на полов живот, множество аборти и др. 

„Младите момичета ходят доста ефирно облечени в неподходящи климатични условия. Всяка настинка е много пагубна за женското здраве. Също така и заседналият начин на живот, това, че постоянно сме пред компютрите си“, допълни тя.

„На младите хора мога да кажа, че е прекрасно да бъдеш родител. Не се страхувайте. Грижете се за себе си. На шест месеца, една година правете профилактични акушеро-гинекологични прегледи, пускайте минимум по една кръвна картина. Това никога не е навредило на никого. Това може да бъде съвсем ранен начин, който да ви покаже един проблем, който когато бъде хванат навреме, няма да се развие“, каза още Мария Янева.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички