Поне 150 000 българи имат репродуктивни проблеми

Поне 150 000 българи имат репродуктивни проблеми
Източник: Gettyimages

150 000 души в България имат репродуктивен проблем. Това сочи изследване от 2016 г., заяви председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева пред "Фокус".

„Само 10% от тях са за ин витро. В тези случаи има и стерилитет, който не се лекува. Ин витрото не е панацея. За малка държава като България дори и тези 10 % да бъдат спасени, би било много“, коментира Янева.

По думите ѝ тази година Центърът за асистирана репродукция ще направи 10 години, като за този период от ин витро процедури са родени над 7 500 български деца.

Експертът каза още, че всеки дисбаланс около жената довежда първо до стрес в репродуктивните функции. Факторите, които могат да доведат до репродуктивни проблеми, са много комплексни и включват храненето, лоши хигиенни навици, ранно започване на полов живот, множество аборти и др. 

„Младите момичета ходят доста ефирно облечени в неподходящи климатични условия. Всяка настинка е много пагубна за женското здраве. Също така и заседналият начин на живот, това, че постоянно сме пред компютрите си“, допълни тя.

„На младите хора мога да кажа, че е прекрасно да бъдеш родител. Не се страхувайте. Грижете се за себе си. На шест месеца, една година правете профилактични акушеро-гинекологични прегледи, пускайте минимум по една кръвна картина. Това никога не е навредило на никого. Това може да бъде съвсем ранен начин, който да ви покаже един проблем, който когато бъде хванат навреме, няма да се развие“, каза още Мария Янева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.