Появи се още един кандидат за българския бизнес на ЧЕЗ

Появи се още един кандидат за българския бизнес на ЧЕЗ

Чешката енергийна компания ЧЕЗ е стартирала разговори за продажба на българския си бизнес с трети купувач. Това пише в. "24 часа", позовавайки се на потвърждение на новина от чешкото издание "Лидове новини".

Според информацията новината е потвърдена от вицепрезидента на ЧЕЗ Томаш Плескач. Не е ясно обаче кой е новият кандидат, но се очаква той да подаде конкретна оферта през април, когато това ще направи и вторият кандидат "Индия Пауър". Досега за "Индия Пауър" се знаеше, че дава повече пари от Гинка Върбакова, но с условие да ги плати за по-дълъг период от време. В края на миналата година излезе информация, че индийската компания е предложила 355 млн. евро за българския бизнес на ЧЕЗ, но с условие изплащането да стане за 5 години, което всъщност понижава цената до между 317 – 333 млн. евро, по изчисления на ЧЕЗ. Неофициално е известно, че "Инерком България" е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък срок за плащане, като вече излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите.

"В актуалния момент имаме един подписан договор и двама кандидати. Ще разберем какво ни чака в близките седмици и месеци. Тогава ще можем да оценим и другите две оферти, които, предполагам, ще получим. Според това какво пише в тях ще вземем решение или ще продължим с един от тези двама кандидати в ексклузивна фаза към подписване на нов договор. Това би означавало да изключим старите кандидати", добави Плескач. Той обаче уточнява, че "Инерком България" все още е в играта, но компанията трябва да преодолее отказа на КЗК за сделката по придобиването на ЧЕЗ в България. Делото по отказа е насрочено за разглеждане през май.

Както е добре известно, засега сделката между ЧЕЗ и "Инерком България" е блокирана заради решение на КЗК за евентуален бъдещ монопол в сектора на ВЕИ, ако двете компании се слеят. Решението от 29 страници на КЗК показва, че според комисията фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". По данни на ЕСО самата компания общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата. Така общо говорим за около 26 мегавата мощност при 1043 мегавата пазар по официални данни.

Във вторник в Прага ЧЕЗ представи финансовите си резултати - печалбата на компанията миналата година е паднала с 45% до 10,5 млрд. чешки крони. Голямата разлика се дължала на продажбата на унгарската група MOL, която се осъществи през 2017 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.