Порожанов призна, че проверки в къщите за гости се правели само по сигнали

Порожанов призна, че проверки в къщите за гости се правели само по сигнали
Източник: БГНЕС

Колко точно къщи за гости са с нарушения? 32 трябва изцяло да връщат европейското субсидиране, което са получили, а при над 60 има непълно изпълнение на бизнес плана. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, който не пожела да каже защо преди време на запитвания за схемите с къщите не е представена толкова пълна информация.

Стигна се и до парадокс в обясненията на Порожанов – оказа се, че разплащателната агенция не проверявала къщи за гости, защото нямало сигнали. Проверки се правели само по сигнали - такива имало и съответно тогава било проверявано. Програмата за къщите за гости е стартирана през 2008 година, докато на сайта на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е качен списък с всички къщи за гости в България (746 къщи) чак през 2016 година, за да се подават сигнали.

Порожанов не можа обаче да каже пред Нова телевизия къде точно на сайта на ДФЗ се намира пълният списък с къщи за гости в България, който бил качен с идеята да се подават сигнали ако някоя къща за гости всъщност не е къща за гости или е къща само за специални гости. Той изрично уточни, че този списък бил качен през 2016 година. "Ако случайно не е качен", Порожанов щял да разпореди на ДФЗ да го направи. Министърът отказа да бъде направен един вид полеви тест - да му бъде даден таблет и да посочи къде на сайта на ДФЗ е въпросният списък.

Европа иска връщане на около 10 млн. евро субсидии, но не е ясно колко точно са върнати или ще бъдат върнати. Според земеделския министър, не всички такива нарушения ще бъдат санкционирани с прихващния т.е. няма да бъдат дадени европари за бъдещ период или по други програми, т.е. ще страдат хора, които нямат нищо общ с Програмата за къщите за гости.

Още съмнения за контрола

Синът ми не работи по нито един финансиран от Европа проект. Той се занимава с дю дилиджънс, финансови консултации. Мисля, че не можете да го наемете като консултант да ви спечели проект с европейски пари. Така земеделският министър коментира сагата със сина му и дали той не е одитирал точно "земеделски" проекти с еврофинансиране, каквито сега излизат като схеми за кражба на европари.

За пореден път Порожанов отрече синът му Антоан де факто да го е проверявал като служител на Deloitte.

Земеделският министър каза и, че е допустимо да се изкупи спечелил европейско финансиране проект по Програмата за развитие на селските райони и той да бъде реализиран от собственик, който всъщност първоначално не е кандидатствал.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.