Порожанов ще свика Съвета по животновъдство

Порожанов ще свика Съвета по животновъдство
Източник: БГНЕС

Земеделският министър Румен Порожанов ще свика Съвета по животновъдство на 4 декември, за да се обсъдят проблемите в сектора. Това стана ясно по време на форум в Пловдив.

Освен болестите, сериозни трудности имат с реализацията си овцевъдите. С тях и с млекопреработвателите са проведени вече доста срещи през годината, трудната реализация на пазара е довела до компенсация за тези, които са се заявили в обвързаното производство, но не всички изпълняват регламентите. Според Порожанов, проблемът ще продължи и догодина, а повечето от овчите млечни продукти отиват за износ. С кравето мляко подобен проблем няма.

Порожанов заяви още, че регламентите в новата селскостопанска политика на ЕС създава доста въпроси, а една от болните теми са таваните на земеделците. Според него, намаляването на субсидиите само до базовото плащане и то с два пъти и половина намаление на таваните, ще се отрази не само на българското, но и на европейското земеделие и конкурентноспособността и затова темата се поставя на редица срещи с министри и се дискутира във всички европейски страни. Той се надява ЕК да се съобрази с тези мнението, че таванът трябва да се определя от всяка отделна страна спрямо нейните анализи. 

Преди да дойде на форума, министър Порожанов се отби в магазин от голяма търговска верига в Пловдив, за да участва в инициативата "Подкрепи българското" и чрез медиите призова потребителите да го направят, още повече, че вкусовите качества на българските продукти са безспорни, предаде Actualno.com.

Годината е към края си, министър Порожанов отбеляза, че сушата в Северна и Западна Европа през лятото ни е пощадила, затова пък валежите през юли снижиха показателите на добива на пшеница. Оказаха се, обаче, полезни за царевицата и слънчогледа, които тази година са в повече от предишни. Като най-голям проблем в селското стопанство 2018 ще се запомни с болестите по животните, каза още министър Порожанов.

"Сега успяваме да решим един по-голям проблем, какъвто е африканската чума при свинете", посочи той, като подчерта, че досега се срещат само единични случаи, но една епидемия би имала сериозен икономически ефект.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.