Порожанов ще свика Съвета по животновъдство


Порожанов ще свика Съвета по животновъдство
Снимка: БГНЕС

2747

Земеделският министър Румен Порожанов ще свика Съвета по животновъдство на 4 декември, за да се обсъдят проблемите в сектора. Това стана ясно по време на форум в Пловдив.

Освен болестите, сериозни трудности имат с реализацията си овцевъдите. С тях и с млекопреработвателите са проведени вече доста срещи през годината, трудната реализация на пазара е довела до компенсация за тези, които са се заявили в обвързаното производство, но не всички изпълняват регламентите. Според Порожанов, проблемът ще продължи и догодина, а повечето от овчите млечни продукти отиват за износ. С кравето мляко подобен проблем няма.

Порожанов заяви още, че регламентите в новата селскостопанска политика на ЕС създава доста въпроси, а една от болните теми са таваните на земеделците. Според него, намаляването на субсидиите само до базовото плащане и то с два пъти и половина намаление на таваните, ще се отрази не само на българското, но и на европейското земеделие и конкурентноспособността и затова темата се поставя на редица срещи с министри и се дискутира във всички европейски страни. Той се надява ЕК да се съобрази с тези мнението, че таванът трябва да се определя от всяка отделна страна спрямо нейните анализи. 

Преди да дойде на форума, министър Порожанов се отби в магазин от голяма търговска верига в Пловдив, за да участва в инициативата "Подкрепи българското" и чрез медиите призова потребителите да го направят, още повече, че вкусовите качества на българските продукти са безспорни, предаде Actualno.com.

Годината е към края си, министър Порожанов отбеляза, че сушата в Северна и Западна Европа през лятото ни е пощадила, затова пък валежите през юли снижиха показателите на добива на пшеница. Оказаха се, обаче, полезни за царевицата и слънчогледа, които тази година са в повече от предишни. Като най-голям проблем в селското стопанство 2018 ще се запомни с болестите по животните, каза още министър Порожанов.

"Сега успяваме да решим един по-голям проблем, какъвто е африканската чума при свинете", посочи той, като подчерта, че досега се срещат само единични случаи, но една епидемия би имала сериозен икономически ефект.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички