Порожанов: ЕК вече работи по казуса с двойния стандарт на храните


Порожанов: ЕК вече работи по казуса с двойния стандарт на храните
Снимка: БГНЕС

2830

Еврокомисарят по правосъдие и потребителите Вера Йоурова вече работи по казуса за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа. Това заяви пред членовете на ресорната комисия министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Порожанов повтори информацията от преди дни, че има двоен стандарт в около 20% от изследваните от министерството храни в контекста на това, че в съдържанието на описано на етикетите в Западна Европа и в българската верига има различни съставки.

„Продължихме с анализите за съответствието на продукта и това, което е обявено на етикета. Има отклонения в химико-физичния анализ на тези храни, но са в рамките на допустимото”, поясни Порожанов.

Той уточни, че на Съвета на министрите, който ще се проведе този месец, словашкият министър ще внесе декларация, която обобщава информацията и от другите страни-членки, защото това са нелоялни търговски практики, допълни Порожанов.

„Комисарят за потребителите вече работи по казуса. На заседанието на министрите ще представим и нашата констатация. В нея се включва и това, че от половината от продуктите, закупени на българския пазар, има значително по-високи цени, като за детските храни са значително по-високи - от 90-100%. Говорим за много фрапантни разлики”, посочи земеделският министър.

Той уточни, че и по линия на омбудсмана Мая Манолова е направена кореспонденция с европейския омбудсман.

„Може би ще направим още една проба, за да видим дали това е било инцидент или има практика едни и същи храни да бъдат продавани по-скъпо на българския пазар. Темата трябва да се обсъди на европейско ниво за търсене на единен подход за качеството на едни и същи продукти за европейския пазар”, категоричен бе Румен Порожанов.

От друга страна по темата за скандала около киселото мляко, той изтъкна, че никой по никакъв начин не би желал да намалява изискванията към стандартите, така че да се принизи самия стандарт на киселото мляко.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров пък представи данни за щетите при земеделските посеви вследствие на силните градушки.

Назначени са допълнителни комисии за установяване на щетите и компенсации за земеделските производители, чиито посеви са пострадали заради градушки. До момента има данни за унищожени на 100% 118 000 декара. Те са били с посеви от пшеница, слънчоглед, царевица и рапица.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички