Порожанов: Има дисбаланс между площите с рози и капацитета за преработка

Порожанов: Има дисбаланс между площите с рози и капацитета за преработка
Източник: БГНЕС

Има дисбаланс между засетите с рози площи и капацитета за преработка. Това заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който бе изслушван в ресорната парламентарна комисия заради проблема с ниските изкупни цени на розовия цвят,

В заседанието на Комисията по земеделие и храни участваха още неправителствени организации, представители на Асоциацията на земеделските производители, кметове на общини и други заинтересовани страни.

Порожанов отчете, че засетите с рози площи са се увеличили с около 10% спрямо предходните две години, предаде БГНЕС. „Тази година имаме 41 хил. декара, регистрирани по Наредба 3 земеделски производители, които произвеждат розов цвят. За съжаление имаме и нерегистрирани земеделски производители“, обясни той и подчерта, че заради подходящите климатични условия тази година се очаква реколтата да бъде над 400 кг. от декар площ. Земеделският министър увери, че веднага след приключването на изкупната кампания ще бъде направен анализ и взето решение за помощ „de minimis”, която съгласно европейските изисквания да бъде предоставена на декар.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова, която също взе участие в заседанието на комисията, поздрави земеделското министерство за бързата реакция, но подчерта, че освен ниската цена розопроизводителите имат проблем и с договорите за изкупуване. „Смайващо за мен е, че договорите, които са сключени между дестилериите и по-големите розопроизводители са без цени. Цената е сред съществените елементи на един договор“, обясни общественият защитник. „Факт е, че липсата на реална конкуренция сваля цените и убива бранша“, смята Манолова.

Тя призова розопроизводителите в спешен порядък да се регистрират като земеделски производители, за да могат да се възползват от помощите на земеделското министерство, както и да започнат да се сдружават, което ще им помогне колективно да защитават правата и интересите си. Омбудсманът Мая Манолва обеща още да сигнализира за проблема с изкупната цена Комисията за защита на конкуренцията и НАП.

Розопроизводители от страната няколко дни протестират срещу ниските изкупни цени на розовия цвят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.