Порожанов: Лабораторните проби потвърдиха, че чума у нас имаше


Порожанов: Лабораторните проби потвърдиха, че чума у нас имаше
Снимка: БГНЕС

3008

"Имаше ясни резултати от френската лаборатория, че чума има. Тези резултати бяха показани. Не мога да отговоря колко точно животни са починали от чумата. Не искам да подвеждам с неточни данни. По тази тема трябва да питате БАБХ." Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. 

"Вторите проби са взети от целия 10-километров участък, където имаше чума по дребните преживни животни. Те трябваше да покажат, дали има разпространение на заразата. Аз лично съм доволен, че те са отрицателни, защото това показва, че чумата не се разпространява" допълни още той в интервю за bTV.

"Чума в България имаше и това е потвърдено от лабораторните проби. В Болярово имаше една проба, за която имаше съмнение за чума. Аз лично разговарях със собствениците на стадото, но те отказаха да допуснат ветеринарите да вземат втори проби, което е абсолютно нарушение на закона. Щамът на чумата е даден за анализ във френската лаборатория, но все още не е изолиран. И френската, и българската лаборатории са акредитирани и лицензирани. Аз съм спокоен във всяко едно отношение. Грешки допуснахме в чисто комуникативен план. Това беше казано още в самото начало, въпреки че се провеждаха срещи с хората и кметовете, но това е трябвало да стане в един много по-широк кръг. Оставката на един министър е рутинен акт. Аз не се притеснявам от нищо", категоричен беше Порожанов.

От своя страна собствениците на стадото в Болярово, които не допускат ветеринарите за втори проби обясниха, че нямат доверие на властите и пробите може да са фалшиво положителни. По думите им лабораторията, изследваща пробите, няма акредитация, а ветеринарите не разполагат с необходимите документи, за да направят изследвания на животните. 

"Работя професионално с д-р Илиев от БАБХ. За последно се чухме снощи. Не мога да кажа кои са гадовете. Това са думи на премиера. Бойко Борисов е прав, че поръчката за ваксината не беше правилна. Вие сега тук ми провеждате разпит за дейността на БАБХ. Темите за оставките винаги са на дневен ред. Отговорност носи този, който е виновен. В случая това е БАБХ. Знам и следващия въпрос - ще поискам ли оставката на д-р Илиев? Това е тема, която се дискутира с премиера. Пак ще повторя, че оставките не са проблем", каза Порожанов.

Относно оградата по границата с Румъния министър обяви, че тя ще се оскъпи два пъти, тъй като ще бъде допълнена с режеща тел тип "Бруно". По думите му животните няма как да преминат през нея, особено ако са болни. Порожанов уточни, че такава ограда Румъния ще изгради на границата си с Украйна. Дания ще направи същото. 

Министърът информира, че огнище на африканска чума е регистрирано в Кълъраш, Румъния на 15 км от Силистра.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички