Порожанов: Минимална изкупна цена за розите е невъзможна


Порожанов: Минимална изкупна цена за розите е невъзможна
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2958

Розопроизводители от Стрелча и Казанлъшко протестират срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Цената на розовия цвят падна до 1, 60 лв килограма тази година, като в сравнение с други години цената на килограм е достигала до 3 - 4 лв. Протестиращите твърдят, че има картел. Протестите продължават край Стрелча, ще бъде блокиран и пътят към Панагюрище.

Основният проблем е в изключително голямата реколта. 16 хил. тона е един много голям обем на розов цвят, това надхвърля капацитета на розоварните. Подобни цени - от 5 лева няма как да има. Розовите дестилерии имат сключени договори с производителите за изкупуване на реколтата, проблемът е в многото земеделци, които нямат такива. В предходни години е имало липса на розов цвят, това създава конкуренция, затова цените са били по-високи. Това заяви пред БНТ земеделският министър Румен Порожанов, който вчера се срещна с производители и изкупвачи на розов цвят, за да обсъди проблемите в сектора.

Не случайно направихме вчера среща с дестилериите и розопроизводители. Дестилериите изкупуват над капацитета си, търпят финансови загуби. Често им се налага да скъсяват преработката. Изкупуват на 150% от дневния си капацитет и много от цвета реално не се преработва, той губи качествата си в следобедните и вечерните часове, допълни министърът.

Новият закон трябва да регламентира целия процес, да внесе регулации. Минималната изкупна цена е невъзможно да има, категоричен е министърът. Трябва да има сертифициране на масивите и най-вече регламентация на взаимоотношенията между дестилериите и производителите. Земеделските производители трябва да бъдат регистрирани, да излязат на светло.

Според Порожанов високата цена на розите е мит. Всеки производител има индивидуални договори. Той обясни, че от един кг се получава от около 3 тона розово масло, не от 5, както твърдят част от производителите.

Те от своя страна настояват да се приеме закон, в който да има минимална изкупна цена - между 3,50 и 4 лева. Според тях реколтата е богата, но работят много малко розоварни, а има такива, които не се пускат да работят. "Щом има толкова богата реколта защо българското розово масло се смесва с турското? Цялото поле  е било с розови насъждения, как се е преработвало преди години?", пита един от производители.

По отношение на дестилериите Порожанов  обясни, че те са около 30, 40. Имало няколко по-малки, които са с налични количества и не са отворили тази година. Всички други работят над капацитета си по думите му. Той обясни, че въпреки трудностите пред собствениците на дестилерии, той се е разбрал с тях да изкупуват масово. Отделно ще бъде отделена помощ, която да компенсира загубите - на декар около 1000 лв.

По отношение на европейските политики в земеделския сектор, свързани с намаляването на бюджета за земеделие в страните от ЕС, Порожанов обясни, че в България то ще е едва под 1%, като в по-големите страни стига до 4%.

Попитан трябва ли да има стандарт за прясното мляко, той отговори, че е невъзможно, защото то не може да бъде в един знаменател, защото има различни качествени характеристики.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички