Поскъпването на имотите в София се забави през 2018 г.


Поскъпването на имотите в София се забави през 2018 г.
Снимка: БГНЕС

4075

Интересът към имотите в София остана голям и през 2018 г., а значителна част от търсенето все още е неудовлетворена.

Основните показатели за жилищния пазар в София за 2018 г. са: забавяне на темпа на нарастване на цените до около 5% на годишна база, стабилизация на пазара на ценови нива около 1 000 евро/кв.м., два пъти по-добра достъпност на жилищата спрямо тази от преди 10 години, нарастващо предлагане на жилища ново строителство, което продължава да бъде предпочитано от купувачите. Това пишат в свой анализ експертите от Bulgarian Properties.

Перспективите за пазара са положителни, като очакванията ни са цените да се задържат около настоящите нива през следващите 1-2 години.

Средни цени и годишно изменение 

През 2018 г. цените в София задържат достигнатите в края на 2017 година нива и остават без съществени изменения в 3-те поредни изминали тримесечия.

Средната цена на жилищата в София през 3-тото тримесечие на годината е 1 090 евро/кв.м. при 1 086 евро/кв.м. за 2-ро тримесечие и 1 092 евро/кв.м. в началото на годината. Вече цяла година психологическата граница от 1 090 евро/кв.м. не може да бъде премината. Очаквано, пазарът се стабилизира и се развива много по-плавно от предходните години на наваксване.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. Тази тенденция отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м.

Достъпност

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.42 за третото тримесечие, което е леко намаление спрямо достигнатите нива 1.45-1.47 в предните тримесечия. Това значи, че към момента имотите в София са една идея по-достъпни в сравнение с 2017 г. и началото на тази година.

Това се дължи както на забавянето на ръста в цените, така и на нарасналите доходи, чиито ръст обаче също се забавя и през 3-тото тримесечие дори бележи спад. Това съотношение е далеч от пиковата стойност на коефициента преди 10 години (3.5) и показва, че най-общо казано имотите в София са поне два пъти по-достъпни спрямо 2008 г.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие в София са вписани 6 376 имотни продажби при 6 300 за същия период на 2017 г., което е ръст само с 1.2% на годишна база. След увеличението на обема продажби до 6-8-10% сега изглежда, че и този показател се забавя.

Тук обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване, да делът им от общия жилищен пазар по наши наблюдения е около 60-70% от всички продажби в София. Т.е. обемът продажби, които се отчита в тази статистика, е силно занижен.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях 

Най-много закупени жилища през 3-тото тримесечие на 2018 г. има в кв. Витоша. Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади.

Средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие са:

• Витоша – 960 евро/кв.м.

• Студентски град – 1 070 евро/кв.м

• Кръстова вада – 1 270 евро/кв.м.

• Манастирски ливади – 1 010 евро/кв.м.

• Младост 4 – 1 080 евро/кв.м.

• Връбница 2 – 960 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в Центъра и в кв. Лозенец – между 1650 евро/кв.м. и 2000 евро/кв.м.

Традиционно, интерес има и към Младост, но предлагането там е доста ограничено. Люлин привлича интерес с ниски цени за жилища ново строителство.

Като интересна зона можем да посочим кварталите Павлово, Бъкстон, Овча купел и Карпузица. Този южен район се преобразява с напредъка на метрото, разширяването и строителството на нови булеварди, проекта за подобряване на линията на трамвай номер 5, наличните университети, медицински центрове и транспортни връзки, които дават много силен тласък на развитието на района и новото строителство, което постепенно променя неговия облик

Параметри на закупените жилища

И през третото тримесечие с най-голям дял от закупените жилища са двустайните апартаменти. 25% от закупените жилища са тристайни, а 1-стайните са 8%.

Средната площ на закупените жилища е 79 кв.м. Двустайните апартаменти са със средна площ около 70 кв.м., а тристайните – 105 кв.м.

95% от закупените жилища са в тухлени сгради, повечето от които ново строителство. Само 7% са сделки с напълно обзаведени жилища. 40% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара на продадените в началото на годината имоти е 102 дни (около 3.5 месеца) и намалява от 122 дни в началото на годината. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – средно 0.2%.

Перспективи

През последните месеци много се спекулира с очакванията за спад в пазарната активност и цените на имотите, но трябва да се отбележи, че към момента няма обективни фактори, които да подкрепят тези прогнози.

Най-вероятният сценарий за развитието на жилищния пазар в София е цените на имотите да се задържат около настоящите нива и да има един стабилен имотен пазар с много добро предлагане през следващите 1-2 години.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, а очакваният икономически растеж, ниската безработица и все още ниските лихвени проценти по ипотечните кредити ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар и през 2019 г.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички