Посланикът на САЩ в Германия: Ако търгувате с Иран, ще ви вземем американските визи

Посланикът на САЩ в Германия: Ако търгувате с Иран, ще ви вземем американските визи
Източник: Getty Images/Guliver

Американският посланик в Германия Ричард Гренел предупреди германския бизнес, че рискува отношенията си със САЩ, ако поддържа търговски отношения с Иран, съобщава Bloomberg, позовавайки се на германския таблоид Bild.

"Можете да си търгувате колкото искате с Иран, но ние имаме право да определим дали да имате виза за влизане в САЩ. Ако търгувате с Иран, няма да ви пуснем в САЩ", каза директно Гренел, който отдавна е известен като верен човек на сегашния американски президент Доналд Тръмп.

Изказването идва и в светлината на покачването на напрежението заради ултиматума на Иран по ядрената програма и новите санкции, които САЩ наложи.

Дипломатът не за пръв път влиза в радара на медиите и общественото внимание със силни думи. В началото на март той заяви, че САЩ може да ограничи или спре споделянето на разузнавателна информация с Германия, ако Берлин позволи на Huawei да участва в разработването на 5G мрежата в най-силната европейска държава.

Американският посланик си позволи и да коментира, че Германия не е достатъчно решителна и не е поела ролята, която ѝ приляга предвид икономическата ѝ мощ в Европейския съюз. "Изненадан съм колко колебливи сте да покажете мускули в Брюксел и на световната сцена", са думите на Гренел.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.